Överlevaren: "Världen behöver sådana som du"

Snart 94-årige Emerich Roth reser fortfarande runt och berättar om koncentrationslägrens fasor. Och på lördagen prisade han årets stipendiat som blev helt "mållös".

27 januari 2018 16:59

För nionde gången delades på lördagen Emerich Roth-stipendiet ut på Gotland. Stipendiet instiftades av Kerstin Blomberg och Emerich Roth och går varje år till en gotlänning som arbetar för medmänsklighet i Emerich Roths anda. Den som fick ta emot de 3000 kronorna och äran i år var 22-åriga Elin Ahlström Taikon. Hon fick stipendiet bland annat för sitt arbete med att synliggöra den romska kulturen på Gotland och för sitt engagemang för barn och ungdomar från olika länder.

– Hon har kämpat för de svaga i samhället ända sedan hon var liten, berättade Kerstin Blomberg.

– Jag är helt mållös. Det är en stor ära. Både Emerich Roth och Kerstin Blomberg är mina förebilder, sa Elin Ahlström Taikon.

Stipendiet delades ut på Förintelsens minnesdag. Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz. Och överlevaren Emerich Roth, som är välkänd för de flesta gotlänningar efter över 20 års resor till ön, hade ett viktigt budskap till dem som kommit till Almedalsbiblioteket.

– Vi som ännu kan berätta är inte så många kvar i livet och vi orkar inte så länge till.

LÄS MER: Emerich om kärleken som aldrig lämnat

Emerich Roth är orolig över utvecklingen.

– Våldet och rasismen har ökat över hela världen och inte minst i vårt lilla Sverige, sa den snart 94-årige föreläsaren.

Men han berättade också hur tacksam han var över att han, trots det han varit med om, lyckats gå genom livet utan hat. Och det var med hopp i blicken han vände sig till Elin Ahlström Taikon.

– Fortsätt med ditt arbete. Världen behöver sådana som du.

LÄS MER: Han fortsätter kampen mot "hatarna"

Så jobbar vi med nyheter
Anna Sofia Hakeberg