Inne på en av Visbys träningsanläggningar lyfter Lina Olsson upp en viktstång och sätter den mot sina axlar. Sakta går hon ner i en benböj medan maken uppmuntrande hejar på. Niklas Olsson har redan hunnit med både innebandy och bodypump så för hans del är dagens träning avklarad.

Att paret har vägt över 260 kilo tillsammans är svårt att föreställa sig i dag, men faktum är att övervikten var deras vardag under flera år. Trots åtskilliga försök att komma i form lyckades de inte hålla i det.

– Vi hade kämpat med vikten i omgångar men tidigare la jag bara om kosten och började inte träna, säger Lina Olsson.

Artikelbild

| Numera är träningen en väsentlig del i deras vardag och de båda längtar till gymmet.

Det var hon som en dag för ett och ett halvt år sedan kände att bägaren hade runnit över. Då vägde hon 124 kilo och makens vikt låg på 136 kilo.

– Det kändes ibland som att hakan skulle kväva mig när jag låg ner. Jag mådde inte bra i min kropp och jag var trött på att inte orka, berättar hon.

Utöver det kände Lina Olsson också att hon inte var den förebild som hon ville vara, varken för sina barn eller andra.

Även Niklas Olsson kände att det var dags för dem att göra en förändring på riktigt och tillsammans valde de att gå med i ett viktminskningsprogram som heter Itrim. Genom det fick paret hjälp att sätta individuella mål samt att ta fram en planering över både träning och kost. De första veckorna åt de endast måltidsersättning och samtidigt började de träna tre gånger i veckan.

Artikelbild

| December 2017. Ett halvår innan paret gick med i Itrim.

– Det kändes helt rätt. Men det är klart att det har varit stunder då jag har känt att jag inte orkar gå till gymmet men då har Lina peppat mig och sagt ”stick nu”. Jag tror inte att vi hade klarat det om vi hade gjort det själva, säger Niklas Olsson och får medhåll från hustrun.

– Det handlar om att skapa möjligheter för varandra att komma iväg och träna, säger hon.

Artikelbild

| De tränar både i gym och går på pass.

Utöver stödet från varandra har de även fått hjälp av tonårsbarnen som har passat minstingen i familjen. Svårigheten har nämligen varit att kunna komma iväg och träna tillsammans, eftersom någon av dem oftast har behövt vara hemma.

– Det finns inget roligare än när vi får träna ihop. Då blir man extra stark, säger Lina Olsson.

Artikelbild

| Både Lina och Niklas Olsson säger att det betyder otroligt mycket att ha stöd av varandra.

Även på gymmet har de känt att människor som tidigare var främlingar har blivit peppande vänner. Det är bland annat en av anledningarna till att de båda gillar att gå på pass.

– Jag gillar body attack och combat. Då är det fullt ös och framför allt skitkul. Alla är där och gör sitt bästa och hela gruppen ger en energi, säger Niklas Olsson.

Att träningen är rolig och givande har däremot inte alltid varit en självklarhet för paret och Lina Olsson minns att hon ett tag tänkte att det inte alls behövde vara så bra och viktigt med träning.

– Jag tänkte att någon hade hittat på det bara för att få folk att röra på sig. Men nu känner jag det att om man är trött och irriterad och sedan går och kör ett pass så släpper allt, säger hon.

I dag väger Niklas Olsson cirka 90 kilo och Lina Olsson väger runt 70 kilo. Samtidigt menar de att det inte är siffran på vågen som är det viktigaste.

– Vikten har aldrig varit det primära målet utan det handlar om känslan att må bra. Och det är målet nu: att fortsätta må bra, säger Niklas Olsson.

Vad skulle ni ge för tips till andra som vill komma igång med träningen?

– Kör bara. "Det går inte" finns inte. Vi jobbar heltid och har annat men det kan räcka med att komma iväg till gymmet en halvtimme. Man kan aldrig säga att man inte har tid, säger Niklas Olsson.

– I början tyckte jag att det kändes jobbigt att kliva in på gymmet och jag tänkte att det inte var mitt ställe. Men jag har aldrig känt mig ovälkommen här. Man blir istället en del av en gemenskap och peppar varandra. Jag tycker man ska ge sig själv chansen att må bättre och det är viktigt att poängtera att det inte handlar om utseendet. Det handlar om att känna sig bekväm i sin kropp, säger Lina Olsson.