Polisens tips: Så minskar du risken för inbrott

Gotlandspolisen listar 7 tips på hur du gör det svårt för inbrottstjuvarna i sommar. "Det märks att det här ger effekt", säger polis Ayman Aboulaich.

30 juni 1916 15:45

I snitt sker tre bostadsinbrott varje timme i Sverige och hittills har antalet inbrott i källare och vindsförråd ökat med 11 procent jämfört med förra året, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

– Det mesta handlar om sunt förnuft och man får inte vara blåögd. För att undvika inbrott nu under sommaren gäller det att vara nyfiken och inte känna "det här angår inte mig" – för det gör det, det angår dig och ett inbrott kan hända vem som helst. Lägg dig i och ifrågasätt, säger Ayman Aboulaich, förundersökningsledare vid polisen på Gotland.

Under sommaren mer än fördubblas befolkningsantalet på Gotland och många nya ansikten befinner sig på ön. Under resten av året har Gotland inte samma typ av genomfartstrafik, vilket gör att ön är ganska förskonad från inbrott – då det kan vara svårt att både ta sig hit och sedan ta sig härifrån med stöldgods. Men med sommarens ökade invånarantal ökar också brottsstatistiken.

– Det går ju inte att undvika brott helt, men grannsamverkan är ett väldigt effektivt sätt att undvika brott på. Samla ihop ett gäng med grannar och var uppmärksam på nya personer och bilar i området. Tjuven vill vara anonym, så om du frågar vem någon är eller vad personen gör här så är det större chans att tjuven drar vidare i rädsla för att bli igenkänd. Det märks att det här ger effekt, berättar Ayman Aboulaich.

Så jobbar vi med nyheter