Regeringen lägger pilotprojekt på Gotland

Under åren 2018 till 2020 kommer ett pilotprojekt om totalförsvaret att genomföras på Gotland. "Räknar med att vi kommer bli inblandade", säger landshövding Cecilia Schelin Seidegård.

16 augusti 2017 14:57

Försvarsmakten fortsätter att rusta upp rejält på Gotland. Under onsdagen presenterades en ny försvarsöverenskommelse – 1,3 miljarder kommer gå till civilförsvaret och 6,8 miljarder kommer att gå till det militära försvaret. Totalt handlar det om 8,1 miljarder kronor extra under åren 2018-2020. Försvarsministern Peter Hultqvist berättade under presskonferensen att man kommer genomföra ett pilotprojekt på Gotland, om "samverkan och organisation inom totalförsvaret" under de kommande tre åren.

– Mer konkret vad det innebär kommer vi att återkomma till senare. Men vi vill få till en bra referens för andra orter, så att det här blir ett pilotprojekt som andra kan kolla på, säger Marinette Nyh Radebo, pressekreterare vid försvarsminister Peter Hultqvist.

Landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård är nöjd över att projektet läggs på Gotland.

– Det är bra att det förläggs här med tanke på det säkerhetspolitiska läget, säger hon.

Länsstyrelsen på Gotland hade inte blivit informerad om den nya satsningen.

– Vi hade inte fått höra någonting om det. Men jag räknar med att vi kommer bli inblandade, säger Cecilia Schelin Seidegård.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid

Ämnen du kan följa