Under onsdagen stod det klart att läget för vattenståndet i Tingstäde träsk (som förser Visby med dricksvatten) är allvarligt. Vattenytan i träsket närmar sig nu den lägsta tillåtna nivån om inte ett rejält regn faller på rätt ställen och fyller på grundvattnet snart. Fortsätter väderleken som nu kommer Region Gotland under vecka 38 att tvingas stoppa pumparna i Tingstäde träsk eftersom något tillstånd inte sökts för att i år underskrida de tillåtna nivåerna, skrev GA under torsdagen:

LÄS ÄVEN: Då kan pumparna i Tingstäde träsk stanna

Då vattenförbrukningen för tillfället är väldigt hög i Visbyområdet hotar därför Region Gotland nu med att en trycksänkning i ledningsnätet kan bli aktuell för att bromsa förbrukningen. Och det snabbt, redan inom de närmaste dagarna kan en sådan behöva göras, menar tillförordnade VA-chefen Magnus Hallberg.

– Vår förhoppning med sms:et som gick ut till abonnenterna under onsdagen är att vi ska få ned förbrukningen med cirka en femtedel. Fram till fredag behöver vi se en förbättring för annars tvingas vi genomföra en trycksänkning om vi inte ser en minskning i förbrukningen.

LÄS ÄVEN: Regionens uppmaning: Duscha max en gång per dag

Trycksänkningar har gjorts tidigare år, men det är inte särskilt uppskattat varken hos privatpersoner eller företagare, menar Magnus Hallberg.

– Vi vet av erfarenhet från 2016 att det blir en väldig massa klagomål. Det innebär obehag för abonnenter, men också för ledningsnätet. Du kan få strömningar som du kanske inte vill ha och hur stort tryck man får vid en sänkning beror på om man bor nära en huvudvattenledning eller inte.

Tidigare år har Helagotland.se rapporterat att trycksänkningar inneburit problem för flera företagare, där bland annat maskiner som använder vatten har fungerat sämre eller inte alls vid en trycksänkning.

Bor man flera trappor upp i ett hus kan trycksänkningen också märkas tydligare i vattenkran och toalett, enligt Magnus Hallberg.

– Så det här är en sista utväg för oss, säger han.

En eventuell trycksänkning skulle i nuläget enbart gälla Visbyområdet med Vibble och omgivningar och inte andra delar av regionens ledningar på ön. Regionens vattenavdelning kommer inom de närmsta dagarna att utvärdera förbrukningen och ta beslut utifrån det.