Regionen letar lokala leverantörer till vården

Coronakrisen har gjort tillgången på skyddsutrustning i vården till ett bryderi för många regioner. På Gotland ber man nu lokala företagare om hjälp.

8 april 2020 20:51

Det är Region Gotlands avdelning för regional utveckling som ser över möjligheten att ta hjälp från gotländska företagare i coronakrisen för tillverkning av sjukvårdsmaterial.

Frågan har ställts till ett femtiotal lokala entreprenörer och gäller fem produkter: handtvål, handsprit, munskydd, skyddsrock och skyddsförekläde.

– Vi har tagit fram en lista på kandidater som vi tror kan tänka sig att ställa om produktionen i den här krisen och i stället leverera produkter till sjukvården, säger Mats Jansson, näringslivsstrateg på regionen.

– Det gäller att hitta nya, kreativa lösningar på problemet. Detta är ett sätt.

Mats Jansson menar att detta även kan rädda företag från att gå i konkurs. 

– Det kommer att vara företag som går omkull. Om vi kan hitta företag som vill hjälpa till kan det bredda näringslivet, tror Mats Jansson.

 

Regeringen har beslutat om sänkta krav för skyddsutrustningen, som trädde i  kraft den 7 april, vilket delvis har öppnat dörren för lösningen. Tidigare har endast utrustning med en europeisk kvalitetsstämpel, CE-märkning, tillåtits. Numera krävs endast svensk kvalitetsmärkning.

Region Gotland har sedan tidigare gått ut med en direktupphandling för att långsiktigt trygga tillgången på visir om sjukvården.

En aktör som flaggat för att man kan ställa om delar av produktionen är Riksantikvarieämbetet. Kemister vid myndighetens Visbyenhet har anmält sitt intresse för att bistå regionen med att tillverka handsprit.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Nilsson