Rikspolischefen om NMR: "Kommer gå lugnt till"

Trots kritik så ser högste polischef Dan Eliasson ingen annan möjlighet än att tillåta nazistiska NMR:s närvaro under Almedalsveckan. Han är övertygad om att allt kommer att gå lugnt till.

6 juli 2017 15:58

– Vi har ett gott underrättelsearbete och en god bild av vad som kommer att hända här i Almedalen. Vi är som polismyndighet väl förberedd. Det kommer att gå lugnt till, det är vår uppfattning. Den demokratiska plattformen ska värnas, säger rikspolischef Dan Eliasson i en TT-intervju.

Det är framförallt Region Gotland som fått kritik för att man upplåtit mark åt nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Visby under Almedalsveckan. Men politiker har även pekat på att polisen oftare borde kunna säga nej till att ge tillstånd med hänvisning till den allmänna ordningen.

Kritikerna har också hänvisat till att det finns deltagare i Almedalsveckan som känner sig hotade av nazisterna.

– Vi har i Sverige en grundlagsskyddad demonstrations- och yttrandefrihet, en långtgående rätt att ordna allmänna sammankomster. Det är den juridik som gäller och som vi som polismyndighet har att tillämpa, säger Eliasson.

NMR har tillstånd att ha ett tält i närheten av Almedalsparken, att hålla debatter och seminarium där, samt att hålla tal under en timme varje dag mellan fredag och söndag. Kritikerna har tyckt att polisen kunde ha gett tillstånd för en annan tid och plats.

– Vi har följt regelverket och det har varit föremål för domstolsprövning och hittills har ingen konstaterat att vi gjort fel, säger Eliasson.

Han vill inte framföra några privata åsikter om hur regelverket borde se ut.

– Hur framtiden ska se ut, om systemen är riktiga eller inte, det är politikernas privilegium.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor tycker att det är fruktansvärt att ett nazistiskt parti kan närvara.

– Vi har yttrandefrihet och det är viktigt att värna den, vi har också organisationsfrihet, men den är inte absolut. Nordiska motståndsrörelsen är antidemokratisk och våldsbejakande och det är många arrangörer som inte har känt att de kan garantera säkerheten för sina deltagare och besökare och då har jag satt ett frågetecken kring om man verkligen har fattat rätt beslut att ge dem så stort utrymme i Almedalen och inkräkta på andra människors frihet, säger hon.

En tyst protest har genomförts genom att människor placerat en hög med skor på platsen där NMR ska ha sitt tält. Bredvid finns Migrationsverket, ICA, Amnesty International, en organisation för arbetskraftsinvandrares rättigheter, samt Jämlikhet Assistans Gemenskap, JAG, för människor med funktionsnedsättningar. JAG vill inte vara kvar när NMR kommer.

– Många av våra medlemmar känner sig otrygga och är i en utsatt position om något händer, säger verksamhetschefen Cecilia Blanc.

Rikspolischefen försäkrar att polisen kommer att vara "väldigt tydlig" om någon begär en brottslig handling.

– Då kommer vi att ingripa resolut och med beslutsamhet, säger Eliasson.

JAG kommer inte att lämna sitt tält helt tomt. På väggen ska man ställa ut affischer om nazisternas program för att utrota funktionsnedsatta, T4, under 1930- och 40-talen i Tyskland.

– Vi vill skicka en påminnelse om vad som händer om man låter människosyn och grundläggande värderingar glida i väg, säger Cecilia Blanck på JAG.

Så jobbar vi med nyheter
Peter Wallberg/TT