Rödén (L): "Det är en jätterisk"

Efter votering stod det klart att Liberalernas partiråd säger ja till uppgörelsen mellan S, MP, C och L samt till att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

14 januari 2019 06:12

Under söndagen åkte Mats-Ola Rödén, ordförande för Liberalerna på Gotland, till Stockholm för att delta i Liberalernas partiråd som är partiets högsta beslutande organ. Drygt 90 deltagare från hela landet var på plats för att ta ställning till den blocköverskridande överenskommelsen mellan S, MP, C och L samt till vilken statsministerkandidat partiet ska välja.

Efter votering (62-30) sade partirådet ja till överenskommelsen samt till Stefan Löfven (S) som statsminister.

– Det är en jätterisk vi tar och det finns en majoritet för detta inom partiet, men det är inte mitt förstaval, säger Mats-Ola Rödén direkt efter partirådet.

Helst hade han sett att partiet gått fram med Ulf Kristersson (M) som statsministerkandidat.

– Jag har svårt att se hur det vi kallar för en vänsterregering, med Miljöpartiet och Socialdemokraterna, blev en mittenregering, säger Mats-Ola Rödén.

Redan på lördagen höll Liberalerna på Gotland ett medlemsmöte inför partirådet. Gotlänningarna var inte eniga kring valet av statsministerkandidat även om majoriteten ville lyfta fram Stefan Löfven (S).

S, MP, C och L har nu godkänt överenskommelsen, men om Vänsterpartiet röstar nej i statsministeromröstningen på onsdag kan det fortfarande stoppa Löfven, förutsatt att M, KD och SD röstar nej.

– Det är inte klart förrän tidigast på onsdag, säger Mats-Ola Rödén.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Ekeroth