Semlan är ett bakverk i ständig förändring. På 1500-talet var den en slät bulle utan mandelmassa och grädde. Den har serverats som hetvägg med varm mjölk och de senaste åren har nyskapande bagare gjort olika varianter som saffranssemla, nachossemla, korvsemla och bruna chokladsemlor. Nu lanseras lammsemlan som en gotländsk specialitet.

– Jag hoppas att det kan bli en gotländsk klassiker. Det skulle vara jätteroligt, och extra roligt att den kommer från våra blivande stjärnor som ska ut och ta över, säger läraren Ellinor Andersson.

Själv har hon mer än 25 år i bageribranschen och drev under flera år eget konditori på Adelsgatan i Visby. Sedan ett år tillbaka arbetar Ellinor på restaurang- och livsmedelsprogrammets bageriinriktning på Wisbygymnasiet.

Artikelbild

| Ullen. Grädden ska vara lagom tjock för att hålla formen när den spritsas på plats likt ull.

Det var när hon tillsammans med eleverna Amelia Nilsson och Simon Karlkvist ville göra en annorlunda semla och surfade på nätet som idén till lammsemlan föddes.

– Vi förmedlar att yrket ska vara kreativt och att eleverna ska använda sin fantasi, säger Ellinor Andersson.

Efter en enkel mall i papper klipps hatten till med sax så att den liknar formen på en lammskalle. Därefter fylls bullen med mandelmassa och grädden spritsas som ull.

– Grädden ska vara lagom hård, är den för lös går den inte att spritsa, förklarar Amelia Nilsson medan lammen radar upp sig i en flock på bänken framför henne.

Artikelbild

| Läckerhet. Rasmus Lydahl vill ha mycket grädde och mandelmassa i sina semlor.

Ögon och nos görs av små bitar mörk choklad. Men det allra viktigaste i en god semla är, enligt Ellinor Andersson, mandelmassan.

– Som konditor tycker jag att det fuskas för mycket genom att man blandar i mjölk och socker. Vi rostar mandeln och har i några droppar bittermandelolja, så att vi förhöjer mandelsmaken, säger hon.

Artikelbild

| Mall. Klipper man ut ett huvud i papper funkar den som mall när hattarna ska skäras till.

På skolan kommer lammsemlorna att tillverkas under dagen, men att semlor har funnits i butikerna sedan långt före jul är inte uppskattat.

– Jag tycker att det är lite tråkigt och att det förstör traditionen, säger Amelia Nilsson.

Artikelbild

| Sax. Klipp ur bitarna så resten formar ett enkelt lammhuvud.

En lammsemla innehåller ungefär 500 kalorier, där nästan hälften ligger i mandelmassan.

– Jag är glad i semlor och jag skiter i om det är kalorier, man kan träna sedan. Självklart ska man unna sig en semla men man behöver inte äta dem varje dag, säger Ellinor Andersson.

Hon konstaterar att fettisdagen är större på Gotland än kanelbullens dag den 4 oktober.

– Vi äter sjukt mycket semlor, säger hon.