Så mycket får flyktingboendena

De anläggningar som tar emot asylsökande får ersättning från Migrationsverket. Helagotland.se har tagit reda på hur mycket de får. "Självklart att hjälpa till".

17 november 1915 10:49

Det finns i dagsläget omkring 460 asylsökande på Gotland. De är uppdelade på ett par flyktingboenden runt om på ön, och samtliga får de ersättning från Migrationsverket för att de inhyser de asylsökande. Helagotland.se har ringt runt och kollat hur mycket pengar det handlar om, och vilka åtaganden de olika anläggningarna har.

En av anläggningarna som tog emot några av de allra första asylsökande som kom under förra veckan har valt boendeformen "självhushåll" för de asylsökande. Det innebär att de inte står för exempelvis mat. De får därför något lägre ersättning från Migrationsverket än de anläggningar som även står för mat.

– Vi får 200 kronor per asylsökande och dygn. Det ska dock sättas i relation till vårt åtagande där vi dels måste ha en grundbemanning på plats. Utöver det måste vi ha en jourverksamhet, vi får ökade driftskostnader med allt vad det innebär. Vi har även behövt göra en del investeringar. Förhoppningen är att vi ska lyckas få till ett plus minus noll-resultat, möjligtvis med en liten marginal i vinst, säger Carina Hammander, vd på Gotlandsresor, som driver anläggningen.

Hon berättar att man har ett tillfälligt avtal med Migrationsverket som sträcker sig fram till den 30 april nästa år. Därefter återgår anläggningen till vanlig verksamhet.

– Det här är inget vi i första hand gör för att tjäna pengar. För oss var det en självklarhet att ställa upp för att lösa den här akuta situationen kortsiktigt.

Hur har det fungerat sedan de asylsökande anlände?

– Det har varit omtumlande, så kan man sammafatta det. Men i stort har det fungerat bra.

En annan av anläggningarna på Gotland som tagit emot asylsökande är Kneippbyn. Där står man för en helhetslösning där det även ingår mat. Anläggningens vd Bobo Werkelin vill inte berätta exakt hur deras upphandling ser ut, men berättar att grundkriteriet från Migrationsverket är 200 kronor per asylsökande och dygn för boende, plus 150 kronor för mat.

– Vi ska inte gå minus på det här, utan vi måste ha en liten uppsida för att kunna underhålla anläggningen. Men marginalen är inte speciellt stor. När vi summerar det här kommer det att ha gått åt mer tid än vi hade uppskattat, men det är väl helt naturligt. Det här är någonting vi tycker känns väldigt intressant att vara med och hjälpa till med, säger han och fortsätter:

– Vi såg det som ganska självklart att vara med och hjälpa till. Vi står här med en nedstängd anläggning med stor restaurang och tomma bäddar. Vi ville vara med och bidra och ge dem tak över huvudet.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg