Så mycket oljespill har de hittat på Gotska Sandön

I torsdags upptäckte tillsynsmännen på Gotska Sandön stora mängder oljeklumpar runtom ön. Under lördagen har städningen av stränderna fortsatt. "Det är för jäkligt."

24 mars 2018 14:40

Farligt för fåglar

Det var i torsdags som länsstyrelsens tillsynsmän på Gotska Sandön hittade oljeklumpar på stranden. Arbetet med att sanera oljespillet inleddes genast och har fortsatt under fredagen och lördagen.

– Vi har samlat in upp mot 250 liter klumpar, och vi är inte färdiga. Saneringen kommer att ta ytterligare ett par dagar och har vi otur kommer vi att behöva samla in lika mycket till, säger tillsynsmannen Örjan Siik.

LÄS MER: Oljespill hittat på Gotska Sandön

Kustbevakningen har inlett en förundersökning och prover har skickats in för analys. En första bedömning säger att det kan handla om tallolja, som är en restprodukt från framställandet av pappersmassa och som bland annat används som huvudingrediens i dagens moderna dieselolja.

– Det ser ut och luktar som tallolja. Vi är i alla fall helt säkra på att det är vegetabiliskt, men det betyder inte att det inte är farligt. Det är giftigt för vattenlevande organismer och absolut inte bra för fåglar att få i sig. Det är kletigt och klafsigt, säger Örjan Siik.

Efter lördagens arbete återstår runt fem kilometer strand att sanera.

– Vi är trötta, vi samlar in allt för hand så det är slitigt. Nu måste vi vila våra ryggar, säger Örjan Siik och fortsätter:

– Man känner ilska och frustration, det är för jäkligt. Jag trodde att dumpning i havet tillhörde en svunnen tid.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa