Sju katter sjuka av musgift

Sedan i höstas har Distriktsveterinärerna fått in sju katter som förgiftats med musgift. Symptomen träder snabbt in och gör katterna medvetslösa.

19 mars 2018 08:13

Ulrika Sjösten är veterinär i Roma och har fått in sju fall där symptomen stämmer in på musgiftsförgiftning. Till skillnad från det vanliga råttgiftet med den verksamma substansen warfarin, har det aktuella giftet ett mycket snabbare förlopp och kan döda en mus på 30 minuter.

– Det här giftet innehåller alfakloralos, vilket sänker kroppstemperaturen väldigt snabbt varpå djuret blir medvetslöst och så småningom dör av nedkylning, säger hon.

Liknande fall har hittats på fastlandet vilket hjälpt till att fastställa orsaken. Enligt Ulrika Sjösten rör det sig om större mängder gift katterna fått i sig, vilket sannolikt inte skulle orsakas av att de ätit förgiftade möss. Det mest troliga, menar hon, är att katterna själva ätit av giftet, som bara får placeras inomhus i speciella betesstationer.

– Men vem som helst kan köpa det i affären, säger hon.

Katterna har kommit från olika ställen på ön, så Ulrika Sjösten misstänker inte något samband.

I sex av de sju fallen har man lyckats rädda katterna som lagts på värmedyna med filtar och värmekuddar för att höja kroppstempen. De har även getts dropp för att intravenöst få i sig varm vätska.

– I går fick vi in en medvetslös katt med en kroppstemperatur som inte gick att mäta. Det tog fyra timmar att få upp kroppsvärmen, men nu mår den bra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
Paula Zielinski