SKISSER: Pool och vårdcentral på Fårös framtida äldreboende

Planen på att bygga Fårös första äldreboende har funnits i flera år. Nu är förstudien klar. "Det kommer att bli en massa olika aktiviteter i lokalerna".

11 januari 2019 17:00

Tanken på att bygga ett äldreboende på Fårö har åtminstone funnits sedan 2014. Då gjordes en enkät som visade att intresset var stort från boende på Fårö att kunna flytta in på ett framtida äldreboende.

LÄS ÄVEN: Fårö kan få sitt första äldreboende

Sedan knappt två år har Fårö Utveckling och Fårö Framtid utrett möjligheterna om hur ett bygge skulle kunna se ut, efter att ha fått pengar från Leader Gute. Nu är förstudien klar, med både skisser och prislapp på hur boendet kan bli.

För 77 miljoner kronor räknar man med att bygga ett trygghetsboende med 25 till 30 lägenheter i anslutning till Bergmancenter på Fårö. Förutom att bo ska man kunna sysselsätta sig med betydligt mer i lokalerna. En mindre vårdcentral för Fåröbor, kafé, bassäng, slöjdlokaler, mötesrum och vinterträdgård finns också med i planerna.

– Tanken är att det ska finnas en sköterskemottagning som är öppen för alla på Fårö. Det ska också finnas lokaler för hemtjänstpersonal och ett nytt stort kök där mat kan levereras till både hemtjänst och förskolan, berättar Ann Lindgren, ordförande i Fårö Framtid, entusiastiskt.

Boendet är alltså tänkt att sitta ihop med Bergmancenter. En stor fördel är att marken redan finns. Fårö Utveckling fick inför skapandet av Bergmancenter den gamla skolan med tomt skänkt av Gotlands kommun, och det är delar av den gamla skolgården som nu väntas bli plats för äldreboende.

– Det ska också bli en bassäng där man kan träna vattengymnastik och där barnen från förskolan kan komma och bada, liksom alla som bor på Fårö, fortsätter Ann Lindgren.

Lägenheterna kommer att bli enrummare med balkong och havsutsikt, men ska byggas så att de enkelt kan öppnas upp till att bli tvårumslägenheter.

– Det är en viss höjdskillnad på platsen så byggnaden kommer att bli i två plan med suterräng, och receptionen för boendet kommer att ligga till vänster om Bergmancenter som det ser ut i dag. Alla lägenheter kommer att ha utsikt ner mot sjön, säger Ann Lindgren.

Hon ser flera samverkansvinster med att ha både förskolan och Bergmancenter vägg i vägg.

– Vi ska utnyttja den sociala gemenskapen med en massa olika aktiviteter i lokalerna. Det här blir ett sätt för de boende på Fårö att veta att de kan få bo kvar på ön när de blir gamla och inte klarar sig själva, och slipper bli placerade i Slite eller Roma som kanske är fallet annars, säger Ann Lindgren.

Det återstår ännu att lösa frågan om finansiering, vem som kan bygga boendet, samt att hitta en entreprenör som kan driva anläggningen.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa