Meteoroligisk sommar är det när dygnsmedeltemperaturen är över 10 grader under fem dygn i följd. Enligt SMHI brukar sommaren ankomma till Visby kring den 18-19 maj, och till Hoburg runt den 25 maj. I år har dock sommaren varit extra tidig.

– Ja, mätstationerna i Visby, Östergarnsholm och Fårösund fick meteorologisk sommar den 5 maj, och till stationerna på Hoburgen och Gotska Sandön ankom sommaren den 6 maj. Det är flera veckor tidigare än normalt, och beror ju på den varma luften som legat över landet ett bra tag, säger Lisa Frost, jourhavande meteorolog på SMHI.

När det gäller de extremt höga temperaturer som legat över hela Sverige, inklusive Gotland, den senaste veckan, kommer en liten vändning de kommande dagarna.

– Det vi har haft den senaste tiden är ju mycket över det normala, men nu kommer det in lite svalare luft redan under torsdagen. Det kommer dock fortfarande ligga kvar kring 20 grader dagtid i samband med sol.

Och den som hoppas på ett svalkande regn under de kommande dagarna hoppas nog förgäves.

– Ja, så är det nog dessvärre. Det kommer fortsatt att vara högtrycksbetonat väder med soliga dagar. Det innebär ju att vår varning för skogsbränder ligger kvar, säger Lisa Frost, och fortsätter:

– Den enda skillnaden som blir i vädret de kommande dagarna är att det blir något svalare, och att det kommer att blåsa lite mer. Men det finns inget regn i sikte vad jag kan se i dagsläget.

Se hela prognosen här >>