SMHI: Kallaste natten på över 50 år

Det slogs flera köldrekord på Gotland natten till onsdagen. Det har inte varit så här kallt i maj på över 50 år.

10 maj 2017 10:32

Den gångna natten var den kallaste på årtionden på flera platser Sverige. I Uppsala uppmättes 5 minusgrader, vilket är den lägsta temperaturen under maj på 70 år.

- Det är den lägsta majtemperaturen i Uppsala sedan 1947, när det var minus 5,5 grader, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

I Visby var det 7,1 minusgrader under natten mot onsdag, vilket är den lägsta majtemperaturen sedan 1965. Även på Hoburgen var det kyligt, minus 1.6 grader vilket är det kallaste sedan 1966 då det var minus 1.7 grader.

I Gävle uppmättes 5,6 minusgrader, vilket det inte gjorts sedan 1953. Och för hela landet är det just nu för årstiden ovanligt kallt.

- Det beror på att vi har haft ett högtryck väster om oss och ett lågtryck öster om oss. Det har gjort att kalla nordvindar fört med sig kallare luft från Ishavet, vilket innebär att det blivit ovanligt kallt de senaste dagarna, säger Marie Staerk.

Natten mot torsdag och mot fredag väntas också kunna bli ordentligt kalla. Men under fredagen förs mildare luft in och temperaturerna väntas stiga igen.

- Till helgen väntas lite stabilare väderläge, där temperaturerna i alla fall i söder ser ut att komma upp mot 15 grader under lördagen, säger Marie Staerk.

Det kalla majvädret fortsätter, och den soliga förmiddagen kommer att förbytas till moln och en del nederbörd framåt eftermiddagen.

Det kan väntas regn och till och med blötsnö på sina håll.

SE HELA PROGNOSEN HÄR

Så jobbar vi med nyheter
Mattias Areskog/TT