Snöbyar och kulingvarning till havs

Vädret kommer variera en hel del under veckan, men börjar ganska stökigt. "Vi har en kulingvarning över mellersta Östersjön".

30 mars 2020 09:33

Det börjar märkas att vi är på väg in i april då aprilvädret redan börjat göra sig till känna. Och även denna vecka blir en kamp mellan vinter och vår. Måndagen kommer inledas molnig och redan under förmiddagen kommer ett stråk med snöbyar att dra in över ön.

– Det blir inga större mängder, utan det kommer falla lite och sen dra vidare, säger Linus Karlsson, jourhavande meteorolog vid SMHI.

Vi kan räkna med temperaturer omkring två till tre plusgrader under måndagen och en varierande molnighet så snart snöbyarna dragit över.

När veckan går vidare kommer solen börja titta fram mer och mer. Under tisdagen och onsdagen blir det varmare över ön med temperaturer kring sju till åtta plusgrader och våren gör sig återigen påmind. Men det gäller att passa på om man ska njuta. För under torsdagen drar molnen in igen över ön och under fredagen väntas det, som det ser ut nu, komma regn.

Även vindmässigt blir det en varierande vecka. Inledningsvis ganska blåsigt ute till havs.

– Vi har en kulingvarning utfärdad över mellersta östersjön på 14-17 meter per sekund från nord. Men över ön är det i allmänhet en måttlig vind som väntar, säger Linus Karlsson.

Vindriktningen kommer vara varierande över veckan med nordlig vind till att börja med men som senare under veckan vrider om till västlig eller sydvästlig vind.

– Vi har en lite mildare luft efter att den nordliga vinden avtar.

Så jobbar vi med nyheter
David Skoog