Sveriges äldsta fågel någonsin hittad

20 juli 2015 09:33

I över hundra år har forskare ringmärkt silgrisslorna på Stora Karlsön. På senare år uppemot 3000 fåglar per säsong, något som i år överträffades med råge.

– Vi har nästan kommit upp i 5000 ringmärkta ungar, vilket är 2000 mer än vad vi vanligtvis märker. Så det är ett ordentligt rekord, sa projektets koordinator Aron Hejdström till P4 Gotland.

När sista passet var över hade 4937 silgrissleungar märkts, och dessutom märktes fler under en och samma natt än någonsin tidigare. Närmre bestämt 753 stycken.

– Det var den 30 juni. Då ringmärkte vi 753 ungar på en kväll. Vi fick faktiskt lite hjälp utav extrainkallade politiker från almedalsveckan så det var väldigt roligt att de fick vara med och att vi fick extrahjälp, sa han till P4 Gotland.

Som att två slagna rekord inte var nog hittades även Sveriges äldsta fågel, någonsin. Den nästan 43-åriga silgrisslan snodde titeln från en annan gotländsk silgrissla som hittades för fem, sex år sedan.

­– Den var drygt 42 år, och nu har vi hittat en grissla som är några månader äldre. Så det är ett nytt rekord, och det här är något som vi får just tack vare ringmärkningarna.

Så jobbar vi med nyheter
Wilhelm Jaresand