Med en graciös rörelse lyfter Petra Ahlman armen och tippar på den glaskannan som hon håller i handen. Långsamt rinner ett grönt te ner i några handgjorda koppar som står på hennes skrivbord. Finskans ögon lyser nöjt när hon räcker över drycken till Helagotland.se:s reporter.

– Jag vill att människor ska få känslan att det är härligt att dricka kvalitetste och en lyx att dricka ur en handgjord kopp. Jag vill få in helhetstänket, säger hon medan vi slår oss ned i den blå soffan på hennes nya kontor i Slite.

Petra Ahlman är Finlands första utbildade te-sommelier och numera även boende på Gotland. I somras lämnade hon och maken Helsingfors för att flytta till Hellvi. För gotlänningen Carl Ahlman handlade det till stor del om att komma tillbaka till rötterna, och för Petra var det framför allt lugnet och naturen som lockade.

Artikelbild

| Ju långsammar teplantan växer desto mer tid har den att utveckla smakerna. Det är också viktigt att bladen är obrutna.

– Gotland är som att resa jorden runt på en ö. Där vi bor nu är det som att vi är själva i naturens hjärta, säger hon och blickar ut genom fönstret.

Att Petra har en stark kärlek till naturen är också något som syns i hennes arbete med te, och på sätt och vis har drycken även fört henne närmare moder jord. Men det kommer vi in på senare.

Till en början var det nämligen en annan uppiggande dryck som främst intresserade henne. Under sin utbildning i "hospitality management" i Helsingfors 2008, började Petra praktisera på Café Strindberg i den finska huvudstaden. Där fick hon möjligheten att fördjupa sig i allt som har med kaffe att göra.

– Det var bara kaffe, kaffe, kaffe. Det var någon cell som väcktes i mig och jag nördade in mig, säger hon.

Artikelbild

| Te ska inte göras med kokande vatten, utan temperaturen bör ligga mellan 70 och 80 grader.

Efter ett tag kom representanter från svenska kafferosteriet Johan & Nyström dit för att ge personalen en utbildning i te. För Petras del kan man säga att det var där och då som fröet såddes.

– Jag kunde inte förstå att det bara finns sex tesorter. Det tog år för mig bara att smälta den infon. Kaffe är lätt att förstå men te är mycket mer komplext.

Artikelbild

| Namnet The seventh cup kommer från en gammal kinesisk dikt. En man skrev att sjunde koppen te tog honom till himlen.

Kursen med Johan & Nyström fick inte bara upp hennes ögon för drycken utan även för hennes nuvarande man, Carl Ahlman, som var en av utbildarna.

En dörr hade öppnats och snart befann hon sig i Stockholm.

Artikelbild

| Petra säger att du kan känna på smaken hur teet har behandlats och att smaken ska fylla hela munnen.

Intresset för te växte och Petra började ta reda på mer om den 4 000 år gamla drycken. Teet blev inte heller bara ett nytt intresse för henne, utan drycken kom att spela en större roll än så.

– Det var för trångt i Stockholm och för mycket folk och stress. Då blev te min flykt från det. Teet gör dig mindful. Du njuter av koppen för du har lagt energi och tid på den. När du sedan sitter där så är det bara du och koppen. Jag känner att teet har gett mig fokus inåt och fått mig att komma närmare naturen och uppskattningen. Det välmåendet inombords är oslagbart.

Artikelbild

| Kartongerna är gjorda av naturliga material och när det kommer till odlarna så är de noga utvalda. – Jag har valt odlare som tänker natur. Ekologisk och social fokus är jätteviktigt för mig.

2016 utbildade hon sig till te-sommelier och ett år senare startade hon företaget The seventh cup, med fokus på kvalitetsteer från Indien och Malawi.

– Det var jätteläskigt. Jag har alltid jobbat för någon. Men jag kände att jag måste göra det här, säger hon och tar en klunk så att ansiktet halvt försvinner bakom den stora koppen.

I dag är Petra återförsäljare till flera Michelin-restauranger i Finland och nu har hon siktet inställt på resten av världen. Men först vill hon nå ut till gotlänningarna.

– Made by Gotland har redan visat intresse så det känns jättekul. Jag vill att fler ska bli intresserade av te, säger hon.