Så använder de pengarna de tigger ihop

Två timmar väster om Bukarest tar asfalten slut och gropig grus- och lerväg tar vid. Sopor överallt och hus som liknar skjul. Det var det som mötte Elin Bååth, engagerad i migranternas situation på Gotland, när hon reste till Rumänien för att hälsa på sina vänner.

16 april 2015 11:37

Videon är inte längre tillgänglig

Det var i första hand en privat resa. När Genesa och hennes man Dumitru kom som de första tiggande EU-migranterna till Gotland träffade de Elin Bååth och sedan dess har en stark vänskap vuxit fram. De har länge velat att hon ska komma och hälsa på. Men Elin Bååth besökte också byn Troislav, där Genesa och hennes släkt bor, för att med egna ögon se hur de lever och kunna dokumentera och visa för gotlänningarna.

– Jag reste också för att dementera en del rykten som florerar på Gotland, säger hon och ger som exempel att det sprids i sociala medier att en ung kvinna åker runt i en lyxig vit bil och hämtar upp pengarna som migranterna får ihop.

– Den där kvinnan är jag, när jag åker runt och pratar med dem utanför affärerna. Jag har en vit bil.

Byn Troislav är ett bara en grupp skjul och hus byggda på mark där ingen annan vill bo. Nästan varje år blir det översvämningar i dalgången och husen förstörs. De som bor där är romer. Men de tillhör gruppen rudari, romer som inte pratar romani och har det, enligt uppgift, ännu svårare i Rumänien än de andra romerna.

Till Elin Bååths ankomst hade Genesa och hennes familj bullat upp med all sparad mat och de hade till och med byggt ett utedass för hennes skull.

– De hade det ungefär som jag trodde att de skulle ha det. Men trots det, tog de emot mig med enorm gästfrihet. Det är det starkaste minnet av den här resan.

Och det var inte bara mot Elin de var generösa.

– Det kom en äldre kvinna. Hon tiggde hos dem. Och trots att de inte har någonting gav de kvinnan ett par slantar och lite mat.

Överallt i byn såg hon tecken på att många har varit i Sverige och tiggt. Hon såg flera gå omkring i kläder med gotländska loggor till exempel.

Och Genesa och Dumitru visade hus som höll på att byggas med pengar från Sverige.

– This is from Sweden, sa de och pekade.

– Det är hus de investerar i. De är rädda för att gränserna snart kommer att stängas för dem, eller att det blir förbjudet med tiggeri i Sverige. De tänker att huset ska ge dem en lite bättre framtid.

Elin Bååth har svårt att förstå dem som misstänkliggör EU-migranterna.

– De är inte på något sätt annorlunda. Jag har inte gjort något annat än dem som gör att jag förtjänar att ha det så bra som jag har det.

Nu ska Elin Bååth gå igenom bilderna och filmklippen från det veckolånga besöket i Troislav. Hon hoppas att det blir en liten film som hon åtminstone ska sprida på Youtube.

Ingen av personerna som är med på bild vill ha sina efternamn publicerade.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa