Tidigare lärare söker tjejer till en sexsajt

En tidigare skollärare vill starta en sexsajt och söker tjejer som vill medverka. Men det är inte att betrakta som grooming.

23 augusti 1916 06:10

Mannen är i 50-årsåldern och har tidigare varit lärare vid flera skolor på Gotland.

Han har i ett öppet socialt medium efterfrågat tjejer som ska medverka i en ny sexsajt.

Många har upprörts och anser att agerandet är olämpligt. Men det är inte att betrakta som ett brott i sig.

– Det är inte straffbart att göra en sexsajt, så länge de aktiva inte är minderåriga, förklarar Mats Andersson, expert på riskexponering och internetsäkerhet för barn och även aktiv inom Ecpat.

Kan han anses utnyttja sin tidigare position som lärare?

– Även om han skulle säga ”hej, du kanske minns mig som din gamla lärare” är det fortfarande inte olagligt i sig.

För att det ska bli tal om grooming, på svenska även kallat gromning, måste personen ha kontaktat ett barn under 15 år med syftet att begå sexuella övergrepp.

– I det här fallet är det väl mest väldigt pinsamt och man undrar om personen är vid sina sinnens fulla bruk, säger Mats Andersson.

Flera föräldrar har ändå reagerat kraftigt. En av dem, som GT talat med, säger att personen även kontaktat dennes dotter och hennes två kompisar direkt.

Dessa var vid tillfället under 15 år.

– Han undrade om de ville träffas, berättar föräldern.

Mats Anderssons generella tips, till föräldrar som oroas över fenomenet grooming, är dialog.

– Bygg upp ett förtroende och prata med barnen! Jag möter fortfarande barn som vill prata med sin föräldrar om sådant de upplever som snuskigt eller äckligt på nätet, men som inte vågar, säger han.

GROOMING

Sedan i juli 2009 är själva agerandet att ta kontakt med barn för sexuella syften straffbart. Detta kallas grooming eller gromning.

För att kunna dömas för brott ska gärningspersonen, i syfte att begå ett sexualbrott mot ett barn under 15 år, komma överens med barnet om att träffas och därefter göra något konkret för att se till så att träffen blir av.

Källa: Ecpat.se

Så jobbar vi med nyheter
Simon Bendelin