Till årets politikervecka: Almedalen får nya terrorskydd

Nu får innerstaden rörliga stålpollare som ska hindra oönskade fordon att ta sig in till folkmassan under Almedalsveckan.

24 maj 2018 16:20

Säkerhetspådraget under årets Almedalsvecka är som vanligt stort, och regionen sitter i regelbundna möten med polisen som bedömer säkerhetsläget. Ett sådant möte hölls i går när Säpo och polisens kommenderingsledning inför valet fanns på plats i Almedalen.

– Hotbilden som sådan ser inte annorlunda mot tidigare år, däremot är det valår vilket innebär samma ingredienser fast mer av allt, säger polisens kommenderingschef, Annika Lindroth.

Efter terrordådet på Kungsgatan i Stockholm förra året har Sverige sett en ökning av olika betonghinder som skydd mot eventuellt framrusande fordon. Almedalsveckan är inget undantag och parken försågs i fjol med cementklossar, baggar och blomlådor som blockerade in- och utgångar till Almedalen. Men i år byter man ut betong mot specialstål när regionen installerar pollare i Donners port och Fiskarsporten.

– Vi tyckte att vi fick till en säker och trygg miljö under förra Almedalsveckan och det här är ett sätt att försöka förfina och förbättra säkerheten ytterligare, säger Christer Stoltz, beredskapschef på Region Gotland.

Sammanlagt blir det fyra pollare som ska placeras på två platser. Vid Donners port ersätter de permanent den betongbagge som finns där året runt, men vid Fiskarsporten installeras höj- och sänkbara varianter som kommer att kunna användas vid många andra tänkbara evenemang i Almedalen.

Björn Wallentin är ansvarig för trafik, mark och infrastruktur på regionen under Almedalsveckan och förklarar konceptet:

– Normalt kräver sådana här lösningar att man gräver minst två meter djupt för att få plats med pollarna, men det kan vi inte göra här eftersom marken är full av arkeologi. Det här är en annan variant där pollarna nedfällda ligger parallellt med markytan, säger han.

Nästa år är det tänkt att även Lilla Strandporten ska få stålstolpar i stället för betongbaggar, men ekonomin räckte inte till i år. Stolparna gör mos av det mesta som försöker forcera dem, och klarar att få tvärstopp på 7,5 ton som färdas i 50 kilometer i timmen.

Både Säpo och Polisen säger att folk kan känna sig trygga inför årets politikervecka. De har ju trots allt rullat Almedalen några år nu och har bra erfarenhet av evenemanget.

Men alla har ett eget ansvar, något som Christer Stoltz gärna påminner alla evenemangsansvariga om.

– Om ett evenemang förväntas bli oroligt är det arrangören som är skyldig att fixa ordningsvakt och ha koll på utrymning, brandsäkerhet och framför allt veta vilken adress man befinner sig på, ifall något skulle hända.

Truckstopper

De specialgjorda stålpollarna kräver bara 50 centimeters djup och reser sig 85 centimeter ovan jord.

Installationen är helt manuell utan elektronik och manövreras med hjälp av en batteridriven borr.

Pollarna får stopp på en 7,5 tons bil i 50 kilometer i timmen.

Källa: Region Gotland elektronik och manövreras med hjälp av en batteridriven borr.

Pollarna får stopp på en 7,5 tons bil i 50 kilometer i timmen.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter