"Trafiken är en viktig försörjningslina för Gotland"

På måndagen stod det klart att regeringen säkrar flera nationella flyglinjer, däribland till Visby. "Vi ser en utveckling där all passagerartrafik reduceras kraftigt. Då är det viktigt att säkerställa att det finns trafik inte minst till Gotland", säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

7 april 2020 12:01

Under en pressträff på måndagen meddelades att Trafikverket har fått i uppdrag att ingå avtal om flygtrafik på ett antal inrikeslinjer. En av dem är Visby – Arlanda.

– Riktlinjerna gäller fortfarande att vi inte ska resa. Men personer med samhällsviktiga positioner behöver kunna göra det. Det kan vara läkare och sjukvårdspersonal som behöver transporteras, och man kan behöva sända prover till exempel. Jag är mycket nöjd med att vi kunde presentera detta uppdrag till Trafikverket, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till GT.

Upphandlingen ska genomföras snarast och budgeten ligger på max 105 miljoner kronor. En summa som Tomas Eneroth menar bör räcka, då man har räknat på att den allmänna trafikplikten ska gälla i fem månader.

– Med den här summan behöver vi inte gå till riksdagen med en extra budget. Det är mitt sätt att se att vi kan göra detta så skyndsamt som möjligt. Målet är att säkra planen inom en vecka, säger han.

Utgår ni ifrån att situationen kommer att vara över om fem månader?

– Alla inser att det är svårt att prognosticera. Upphandlingen görs månadsvis, men med en tydlig förutsägbarhet vad som gäller det kommande halvåret. Jag utesluter inte förlängning eller breddning. Högsta prioritet nu är att upprätthålla samhällsviktiga transporter. 

Vilka flygbolag är aktuella i upphandlingen?

– Vi begränsar upphandlingen till de som har flugit sträckan eller som just nu flyger. Det är en begränsad skara vi talar om, säger Tomas Eneroth.

På måndagen kom även nyheten att Bra ställer in alla flyg till Gotland under sommaren, vilket begränsar trafiken ytterligare.

– Det kommer att bli en tuff utmaning för besöksnäringen på Gotland när vi ser att passagerartrafiken reduceras. Man måste förbereda sig på att det inte kommer att vara som vanligt. Det är därför vi gör så stora insatser som vi gör från regeringens håll men även med de insatserna kommer det att vara tufft.

Är det på tal om några förändringar eller restriktioner för färjans del?

– Trafiken är en viktigt försörjningslina för Gotland. Jag förutsätter att man upprätthåller trafiken med en volym som inte innebär risk för smittspridning. Att de passagerare som åker kan hålla distans till varandra.

Så jobbar vi med nyheter
Emelie Stenqvist