– Den är oerhört prioriterad utifrån ett beredskaps- och försvarsperspektiv, säger Helena Sundberg som är regionchef på Trafikverket till P4 Gotland.

Under fredagen förra veckan var flera representanter från Trafikverket på plats på Gotland för att bland annat diskutera frågan om en reservhamn.

– Frågan har blivit aktuell de senaste åren, säger Lena Johansson, strateg på Region Gotland.

LÄS MER: Minister pressades kring reservhamn Slite

Tidigare var Kappelshamn utpekad av staten som reservhamn men efter att Nord Stream rustat upp hamnen i Slite, i samband med dragningen av gasledningen, så återstår endast mindre byggprojekt för att hamnen ska kunna användas som reservhamn.

– Det är lite som återstår för att kunna använda hamnen i Slite som reservhamn, det handlar om en kostnad på ungeför 20 miljoner kronor, säger Lena Johansson.

Enligt Lena Johansson bör kostnaden falla på staten.

– Det här är ett statligt ansvar, säger hon.

LÄS MER: Kritik: Öns behov finns inte med

Frågan om behovet av en reservhamn har blivit mer aktuell de senaste åren.

– Nu finns det inga lager av försörjningsvaror på ön och det skulle inte ta lång tid innan det råder brist på ön om transporterna inte fungerar, säger hon.

Än så länge finns det inget datum för när Slite hamn skulle kunna vara klar att användas som reservhamn.

– Det är inte jättestora åtgärder. Om man bara hittar finansieringen, så tror jag inte att det behöver ta så lång tid eftersom det är ganska begränsade åtgärder, säger Helena Sundberg till P4 Gotland.