Trendbrott: Färre Almedalsevenemang

Antalet evenemang på Almedalsveckan har ökat varje år sedan 2007. Nu pekar allt mot ett trendbrott. Årets Almedalsvecka krymper.

5 juni 2019 06:03

I många år har bedömare slagit fast att "nu kan Almedalsveckan inte bli större än vad den är" – ändå har veckan varje år slagit nya rekord för antalet evenemang. Och rekorden har inte påverkats av om det varit valår eller inte.

I år ser det dock ut att vända. Vid midnatt stängdes inrapporteringen av evenemang till Almedalsveckans tryckta program och i går morse hade det rapporterats in 3 341 programpunkter. Förra året fanns det mer än 4 300 arrangemang.

Antalet evenemang kommer att öka. Ännu återstår mer än tre veckor till Almedalsveckans invigning. 2015, när mycket talade för att det skulle bli ett bakslag jämfört med året innan, tillkom 400 nya evenemang under de sista veckorna. Men så mycket som tusen sent anmälda evenemang har man inte fått in tidigare.

Almedalsveckans projektledare Mia Stuhre tycker dock att det finns många faktorer som talar för att det inte blir något bakslag. Bland annat infaller deadline för det tryckta programmet en vecka tidigare i år.

Under gårdagen strömmade det in mängder av evenemang som arrangörerna ville ha med i det tryckta programmet och hur många de till slut blir vet ingen förrän veckan är över den 7 juli.

– Och frågan är om det är kvalitet att ha mer än tusen evenemang per dag, frågar sig Mia Stuhre.

Så jobbar vi med nyheter
Eva Klint Langland