På torsdagen hölls ett stort möte om Almedalens framtid. Där presenterades siffror för hur många av besökarna som vill rekommendera andra att besöka evenemanget. Andelen som rekommenderar politikerveckan har gått ner.

Förra året låg den på 64 procent. Efter årets Almedalsvecka uppgav 56,4 procent av de tillfrågande att de rekommenderade andra att komma dit. 400 besökare svarade på enkäten.

– Höga priser på boende anges som den största anledningen, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan.

Artikelbild

LÄS MER: SVT letar aktivt efter nya forum

Flera hotellföretagare var på plats under torsdagsförmiddagen. De gav skilda bilder av hur intresset för Almedalsveckan 2019 ser ut.

– Bokningsmässigt ser det just nu bättre ut än 2018. Vi har också tagit bort förbehåll och krav på de som ska hyra under den veckan, säger Anders Lickhammer, key account manager för vid Best western hotels.

Företaget driver Strand hotell och Villa Solhem.

Visby strandby erbjuder boende till lägre pris under vecka 27.

– Det brukar ta en kvart att fylla dem när vi öppnar bokningen, men vi har ännu bäddar kvar, säger Katarina Ekelund, som driver stugbyn.

LÄS MER: Expert: Det krävs en kontinuerlig utveckling

Under diskussionerna fördes en rad nyskapande förslag fram. Att ersätta partidagarna med ämnesdagar var ett. Fler världskändisar önskades och Elon Musk, Al Gore och Greta Thunberg fördes fram som förslag.

Att hålla ämnesdagarna på Södertorg och göra det till en diskussionsplats för partiernas talespersoner i skiftande frågor föreslogs också.