Unga förare får köra av sig på gratisrace

Höga hastigheter under säkra former. På söndag kan unga förare ta med sig bilen till Gotland Ring för race och utbildning – gratis. ”Alla tycker om att köra fort men man gör det på fel ställe”, säger initiativtagaren.

4 augusti 1916 15:53

På söndag anordnas en heldag på Gotland Ring dit alla under 25 år får ta med sig bilen för att lära sig hur man kör fort och säkert. Instruktör från Gotland Ring kommer att prata om hur en förare ska bete sig för att bli säkrare. Under dagen är också Gotlandspolisen på plats för att prata om risker i trafiken. Alla förare kommer även att testa hur det är att göra en undanmanöver i hög hastighet.

De unga förarna får chans att testa sin egen bils kapacitet på ”Ringen”.

– Alla tycker om att köra fort men man gör det på fel ställe. Många är inte heller så duktiga förare som de tror. Jag vill därför visa hur kul man kan ha när man åker fort på ett säkert sätt. Den här dagen kommer förhoppningsvis göra förarna duktigare samtidigt som de får köra av sig på en racebana, säger initiativtagaren Peter Tumegård, ordförande i ideella föreningen Gotland Ring Motorsportclub.

En Ferrari 458 kommer finnas på plats, likaså Peter Tumegårds egen racingbil. Deltagarna är välkomna att hänga med i de bilarna för högoktanig tur ut på banan.

– Förarna kommer att inse vilka risker som finns. Jag hoppas att de tänker när de åker därifrån att om jag ska köra fort och säkert, då ska jag göra det på bana, säger Peter Tumegård som började med racing år 2002.

Sommaren 2013 omkom en 26-årig man efter en svår krasch vid Visborg.

– Ju äldre man blir desto mer förstår man hur farligt det är att köra fort. När man är yngre kopplar man inte ihop fart och fara på samma sätt. Jag har tänkt mycket på olyckan som hände på P18, säger Peter Tumegård som hoppas att ett 40-tal kommer att hitta till norra ön på söndag.

– Men jag är lite oroad att vissa inte vågar komma ut, för att man tror att det bara är proffsiga förare och dyra bilar på racebanan. Men så är inte motorsport alla gånger, så ta med din folkabuss, 740 eller Porsche, det spelar ingen roll. Du har lika roligt ändå, säger initiativtagaren.

Niklas Gahne, polisinspektör vid Gotlandspolisen, är till vardags med och håller i en utryckningsförarutbildning. Han representerar polisen på söndag.

– Jag tycker att det här är ett bra initiativ. Vi har en del ungdomar som uppenbarligen tycker om att köra bil och köra fort, då kan det vara bra att lära sig det på rätt ställe. Det är viktigt att förstå hur ens eget trafikbeteende kan påverka andra, säger Niklas Gahne.

Arrangemanget pågår mellan klockan 10 och 17.

Så jobbar vi med nyheter