Ungdomsgården i Hemse: "Kul att fler tjejer hittat hit"

Efter många månader som "hemlösa" fick Hemse ungdomsgård äntligen flytta in i gamla kommunhuset. I samband med Hemse stortorgdag hade de öppet hus för att visa upp sina nya lokaler.

3 oktober 2018 16:40

Hugg, Hemse ungdomsgård, höll tidigare till i det gamla stationshuset i Hemse, men har varit "hemlös" sedan slutet av 2017. I väntan på bygglov och renovering av de nya lokalerna har verksamheten i Klinthamn utökats och ett par dagar i veckan har man också hållit till i Högbyskolan i Hemse.

Den 21 september öppnade nya Hugg i gamla kommunhuset i samma byggnad som biblioteket i Hemse. Längre tillbaka var det Hemse hotell och restaurang Bakfickan som huserade i lokalerna.

Pierre Granvald är en av sex fritidsledare som cirkulerar mellan ungdomsgårdarna i Klintehamn och Hemse.

– Det är betydligt mindre lokaler här än i gamla stationshuset, men det är nytt och fräscht och det är jätteskönt.

Lokalerna har helrenoverats och möblerna är nya.

– Förut var verksamheten på tre plan och det var väldigt svårjobbat när man bara var tre personal på en kväll. Det är mycket bättre och lättöverskådligt med ett plan, säger Pierre Granvald.

Nya Hugg består av ett kafé, ett spelrum med bland annat biljard- och pingisbord, ett rum med soffa och projektor där man kan titta på film eller spela tv-spel och en ateljé med skaparverkstad.

– Det är kul att fler tjejer hittat hit. Det var kanske var en kultur som satt i väggarna i de gamla lokalerna, här har vi börjat på något nytt. Nu är det ungefär 50/50 både här och i Klintehamn.

Ungdomarna har varit otåliga att få flytta in och är mycket nöjda med de nya lokalerna.

– De stod bokstavligen och stampade utanför dörren tio minuter innan vi öppnade första dagen och ville in, säger Ida Funk.

Antalet besökare har ökat på senare tid och i snitt kommer 20-30 ungdomar till Hugg varje kväll, lite fler på fredagar. Hugg har öppet måndagar, onsdagar och fredagar

Så jobbar vi med nyheter
Text: Mona Staflin Foto: Malin Stenström