Välkänd nazist bakom filmattack

Den man som angrep och filmade några av de förmodat misstänkta männen för våldtäkten är ett välkänt namn i högerextrema kretsar. Han har tidigare varit ledare för nazistiska rörelser i Sörmland.

15 oktober 2016 06:01

I den främlingsfientliga debatt som följt i spåren av den misstänkta våldtäkten i Visby har en film som lagts ut på Youtube haft stor betydelse.

LÄS ÄVEN: Misstänkta hängs ut i film på sociala medier

På filmen ser man en man konfrontera de män som han menar har suttit gripna för den misstänkta våldtäkten. Han frågar om de varit hos polisen.

När de säger ja filmar han deras ansikten.

– Ni är jävla avskum! Jävla avskum är vad ni är! Lämna det här jävla landet era smutsiga djur, skriker han och spottar efter männen innan han stoppas av en väktare.

Filmen lades ut på nätet av den rasistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, och har sedan dess visats nära 200 000 gånger.

Mannen har hyllats både på sociala medier och på nätsidor med rasistiskt innehåll.

På Facebook har en insamling startats till stöd för mannen och han har dessutom fått ett ”civilkuragepris” för filmen på 3 000 kronor av Nordfront, som är NMR:s hemsida.

Men mannen, som är hemmahörande på Gotland, är inte en ny bekantskap för den högerextrema rörelsen. Tvärtom. 2011 var han en portalfigur i den nazistiska rörelsen ”Fria Nationalister” i Nyköping och han var också grundare till Förbundet Nationell Ungdom med nära koppling till nu nedlagda Svenskarnas parti. I Nyköping dömdes han vid flera tillfällen för misshandel, men även hot mot tjänsteman sedan han hotat att skjuta poliser.

I en intervju i GA i november 2009 berättade han om sina storslagna planer för en lokalavdelning för ”Fria Nationalister” på Gotland.

– Vi kommer att bli ett stående inslag på Gotland. Så mycket kan jag säga, sa han då.

Sedan dess har han hållit en låg profil. Vi har på flera sätt sökt mannen, utan att kunna nå honom. Men till Radio Nordfront säger han att han är medlem i NMR.

– Jag är aktiv partimedlem. För många är jag nog ett bekant ansikte. Jag har varit aktiv länge, föll lite mellan stolarna ett par år. Sedan tog jag mig i kragen, gjorde min plikt och sökte till Nordiska motståndsrörelsen vid årsskiftet, säger han i intervjun.

I intervjun förklarar han att han angrep männen för att visa sitt missnöje, men även att han i efterhand hade önskat att han gick längre.

– Det var inte en käft där som såg, jag tänkte att man kanske kunde göra något för att förstärka budskapet om att han inte är välkommen här och lite visa min avsky. Men jag hann inte så långt, säger han till Nordfront.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa