Vem vågar bli gammal i Visbyhus nr 15?

10 oktober 2017 09:45

LÄS ÄVEN:Kampen är över – Rune ger upp

Den här kommentaren hade man gärna sluppit skriva.

Det känns nämligen helt osannolikt att storyn om 86-årige Rune Benneborg inte får ett lyckligt slut. I bostadsrättsföreningen Visbyhus nr 15 sitter det en styrelse som går emot läkarutlåtanden, Region Gotlands beslut om beviljande av bostadsanpassningsbidrag och räddningstjänstens godkännanden.

Tre ansökningar om tillstånd att installera en stoltrapphiss har slutat i lika många avslag.

Kvar på andra våningen, 16 trappsteg från friheten, sitter nu Rune Benneborg med vad han kallar för en livslång husarrest.

Det är, på riktigt, inte klokt någonstans.

”Föreningens trappor är smala och redan i dagsläget mycket trånga för räddningstjänst och ambulans samt vid eventuella flyttar."

Detta står i motiveringen till det senaste avslaget.

Ändå har räddningstjänsten godkänt installation av stoltrapphiss i Runes trapphus då man anser att den inte utgör något hinder.

Vi har sökt föreningens nye ordförande, Bengt Kristiansson, ett antal gånger, men han har varken svarat eller återkommit och vill uppenbart undvika våra frågor.

Men nonchalansen mot Rune är ännu svårare att förstå. Bengt Kristiansson bedyrade att han skulle göra vad han kunde för att hjälpa Rune och att han skulle höra av sig på kvällen direkt efter mötet den 18 september.

Han ringde aldrig utan Rune Benneborg fick vänta i åtta dagar innan han fick avslagsbeskedet via brev.

En bostadsrättsförenings styrelse har rent juridiskt rätt att göra så här och ansvarar för hur dess fastighet ska skötas och beslutar om vilka åtgärder som ska vidtas i den, men här saknas svaren som förklarar varför man går emot regionen, läkarna och räddningstjänsten.

Dessutom uppstår ytterligare en fråga:

Vem vågar bli gammal i Visbyhus nr 15?

Kommentar

Så jobbar vi med nyheter
Johan Kurelid