"Vi är många som vill hjälpa andra"

De ställer upp när andra behöver det som mest. Här är några av Gotlands coronahjältar. "Man måste tänka på andra, de gamla som inte bör eller kan handla själva."

31 mars 2020 08:17

VÄGEN UR KRISEN

När vikten av att distansera sig för att minska smittspridning av det nya coronaviruset blir allt större, ställer det även större krav på allas vår medmänsklighet. För även om vi alla ska försöka hålla avstånd finns det saker vi behöver som gör att vi måste söka oss till platser där vi riskerar att komma i kontakt med viruset.

Det kan handla om att köpa mat och mediciner eller för en del att hämta sin dagliga post. Och för de av oss som inkluderas i någon av riskgrupperna för det nya viruset kan det vara livsavgörande att inte vara ute bland folk. Men som tur är finns det människor som är beredda att hjälpa dem som behöver.

 

Almahdi Almohamed är en av dem. Han hjälper en äldre kvinna, boende i Visby, med att handla mat. De fick kontakt genom Facebookgruppen "Covid-19 hjälpande hand Gotland". När vi träffar honom på Ica Maxi i Visby är det tredje gången han hjälper kvinnan.

– Första gången åkte hon med, men nu vågar hon inte det längre, berättar Almahdi. 

Mikromat och sköljmedel står på inköplistan som han fått via Facebook.

– Jag blir nöjd med mig själv när jag hjälper andra och jag har ett stort hjärta åt dem som behöver hjälp. Men vi är många som vill hjälpa andra och det är fantastiskt. Man måste tänka på andra, de gamla som inte bör eller kan gå och handla på egen hand, säger Almahdi.

För egen del är Almahdi inte orolig över viruset. Så länge han är frisk vill han ställa upp, säger han.

– Jag är inte orolig för mig själv. Men jag är orolig för de äldre.

 

En annan som sträcker ut en hjälpande hand i rådande läge är Fideli Pettersson som jobbar på lanthandeln i Ljugarn. Butiken är utlämningsställe för systembolaget, flera olika distributionsföretag och där finns även Ljugarnsbornas postboxar. Och det är framförallt det sistnämnda som kan bli extra påtagligt just nu.

– Det viktigaste jag har tänkt på är just posten. Alla som bor i Ljugarn måste komma hit och hämta sina räkningar och vanliga brev i postboxar. Men de som är sjuka, inte vågar gå ut, eller inte får gå ut, de missar viktig post, säger Fideli.

Därför bestämde hon sig att erbjuda utlämning av post till de som inte kan eller bör ge sig ut bland folk.

– Jag la ut en blink på Ljugarns Facebookgrupp att om någon behöver hjälp så kan de höra av sig, så plockar jag ut posten och kör ut det till dem, säger Fideli.

Med många äldre fast boende i socknen tror hon att behovet kan bli större ju fler fall vi får på Gotland. Men i och med att hon har varit ute i god tid med erbjudandet så kan folk veta om det när de väl bestämmer sig för att inte chansa och gå ut. Och hon räknar med att det kan bli ganska mycket, men känner ändå att det behöver göras.

– De dagar jag jobbar får jag ta med posten till de som behöver efter jobbet. För mig är det en självklarhet att så länge jag är frisk och orkar så får jag köra en postrunda på Ljugarn.

 

Vid Röda Korset på Gotland har man upprättat ett särskilt telefonnummer i coronavirustider. Linjen öppnades i slutet av mars och Emilia Lokrantz, som arbetar med social verksamhet på Röda Korset Gotland, uppskattar att cirka 20 samtal hittills inkommit.

– Det är både människor i behov av hjälp och de som vill hjälpa eller ge stöd till andra som ringer hit. Om det är någon som behöver hjälp fördelar vi ut ärendet på någon av våra volontärer, säger hon.       

Här kan du få hjälp

Är du sjuk? Sök information på 1177.se eller ring vårdcentral eller 1177.

Vid generella frågor kring coronaviruset: Ring 113 13, Sveriges nationella informationsnummer.

Är du behov av hjälp – eller vill hjälpa andra – kan du till ringa Röda Korset på 070-6105916. Det kan handla om hjälp till att handla mat eller göra apoteksärenden. Numret riktar sig i synnerhet till äldre och människor i riskgrupp.

Om du inte vill ringa finns ett formulär att fylla i. Det hittar du på Röda Korsets hemsida.

Så jobbar vi med nyheter
David Skoog Nilsson