"Vi backar inte undan"

Från och med idag har Nordiska motståndsrörelsen bokat mark i hamnen. I granntältet intill står redan en utställning om naszismens offer och på eftermiddagen går mångfaldsparaden förbi.

7 juli 2017 06:00

Under veckan har flera aktörer visat sitt motstånd mot NMR genom både frånvaro och närvaro. En organisation som kommer att synas idag är RFSL och ett 20-tal fler sektioner i mångfaldsparaden.

– Jag tror att den blir mycket större i år. Vi har sökt ett tillstånd för dubbelt så många deltagare, säger Eric Fugeläng som arrangerar paraden med RFSL:s lokalavdelning.

Den nazistiska organisationens närvaro har inneburit mer uppmärksamhet för paraden än tidigare.

– Polisen bad oss att justera tiden eller rutten lite, vilket ledde till medialt intresse, säger han och hänvisar till att det annars kunde ha blivit en krock vid Hamnplan mellan NMR:s talartid och paraden.

– Jag hoppas att det kommer att vara ett fredligt firande för mångfald och demokrati. Det vore väldigt oklokt av dem, som har fått tillstånd att vara här, om de skulle göra något för att äventyra den normaliseringen, säger Eric Fugeläng.

Mångfaldsparaden har alltid anordnats på Sverigedemokraternas dag, men i år går den förbi ett nyregistrerat parti som står ännu längre ut på högerkanten.

– NMR är inte vilket parti som helst, det blir en jättestor otrygghet för många människor, påpekar han.

Eric Fugeläng säger sig ha stor förståelse för att andra inte kommer till Almedalen.

– Högerextrema grupper är påtagliga för många som är aktiva i hbtq-rörelsen. De har blivit filmade, punktmarkerade, förföljda av bilar och får lappar uppsatta på ytterdörrarna om att grupperna håller koll på dem. Det är ett intrång i ens privata sfär som är ett högt pris att betala. Att sprida den typen av rädslor är väl en taktik för att få folk att backa undan. När jag tidigare har varit inblandad i mångfaldsfrågor har jag själv fått se bilder av mig och mina barn på sajter som Avpixlat och Nya tider, berättar Eric Fugeläng.

Han säger sig ändå känna sig trygg med polisens arbete under Almedalsveckan, men att hotfulla situationer för hbtq-personer snarare riskerar att komma efteråt.

En av de personer som ofta tar emot näthat, och kastar tillbaka det genom sin sajt Assholes online, är handbollsspelaren Linnéa Claeson. Hon har fått mycket positiv uppmuntran och uppmärksamhet under Almedalsveckan, men hennes medverkan har även genererat negativa kommentarer på nätet.

– Som alltid, med hat och hot. Det har varit ganska mycket våldshot om att man ska söka upp mig på kvällarna. Det är mycket förminskande och de trycker på att jag är kvinna och att jag borde sminka mig och färga håret i stället och hålla käften, säger Linnéa Claeson.

Hon får ofta ta emot liknande kommentarer efter offentliga framträden på handbollsplanen, men det skiljer sig något från de hon har fått under veckan.

– Det är en annan arena, med mycket mer förminskande lilla-gumman-kommentarer och att jag inte är smart nog och borde åka hem, säger hon.

Anledningen att hon har varit i Almedalen för första gången är just de högerextrema grupperna.

– Framförallt för att stå upp och visa att vi är tusen gånger fler än dem. Det är därför jag har regnbågsflaggan eftersom det är idag de börjar härja, säger hon.

Hon kommer inte att kunna vara med på mångfaldsparaden, eftersom hon måste hem och jobba.

– Men jag hade lätt gått, jag älskar sånt, men jag har gått i min egen parad hela veckan, säger Linnéa Claeson med sitt regnbågsfärgade hår.

Under andra världskriget var det inte bara judar och homosexuella som utsattes av nazismen, utan även personer med funktionsvariationer. Med den historiska erfarenheten har föreningen Jag, som står för jämlikhet, assistans och gemenskap, åkt hem i förtid.

– Det handlar om att vi under planeringen fick veta att NMR skulle vara mitt emot vårt tält. Det är outhärdligt när vi har flera medlemmar med flera stora funktionsnedsättningar och det är den grupp som nazisterna först försökte förinta. Vi hade gärna varit kvar och pratat om just människovärde, som vi har gjort fram tills nu, säger Cecilia Blanck, verksamhetschef för föreningen.

På deras sista kväll anordade de även en manifestation.

– Vi tömmer vårt tält, men vi kommer inte att lämna det tomt, säger Cecilia Blanck.

Kvar har de lämnat en utställning från Forum för levande historia om nazismen. Som en tyst protest hade andra människor lagt en hög med skor på platsen intill, där NMR ska ha sitt tält.

Under gårdagskvällen samlades även lokala kulturaktörer på Länsteatern under parollen "Fascismen står i farstun, men nu försvarar vi oss".

GA har försökt att nå Nordiska motståndsrörelsens under dagen men de har inte svarat.

Mångfaldsparaden

Anordnas för fjärde året i rad och startar 14.00 idag vid Skeppsbron i Visby hamn. Paraden går via Hamnplan upp till rondellen, förbi Wisby Strand och vidare till uppsamlingsplatsen mellan Almedalshotellet och kruttornet för tal som bland annat hålls av Eric Fugeläng.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa