FMCK Gotland var med när Gotland Grand National startade 1984 och har sen dess stått som arrangör som Svemoansluten klubb för tävlingen. Men inför förra årets tävling då Nordic Sport & Events kontrakt var på väg att gå ut efter fem år blev det diskussioner om de skulle få köpa namnrättigheten eller inte.

Båda parter stämde varandra, en stämning de sen drog tillbaka och efter förlikning nåddes en överenskommelse att Nordic Sport & Event fick köpa varumärket och FMCK Gotland tillsammans med Gotlands MF valde att dra sig ur arrangemanget GGN efter 34 år.

– Klart att det var tråkigt, vi hade helst sett en annan lösning på det hela, lite tråkigt för alla ideella krafter och speciellt de eldsjälar som i föreningslivet skapat tävlingen och jobbat med arrangemanget i över 30 år, men man får ändå önska dem lycka till med fortsättningen, säger Roger Sundberg, ordförande i FMCK Gotland.

Artikelbild

| Lyft. FMCK Gotland kommer att lägga ner mer tid och energi på sin egen cup, Gotland Enduro Championship.

FMCK har gått vidare och släppt allt med GGN och lägger nu fokus på sin egen endurocup, Gotland Enduro Championship.

– Vi har lagt mycket krut på GGN tidigare, nu får vi mer tid att satsa på vår cup, vi vill ju utveckla den så mycket som vi kan och där ligger vi redan långt fram, säger Roger Sundberg.

Cupen startade för fyra-fem år och man har ett deltagarsnitt på runt 60 förare per tävling, nu räknar man med att det kan bli uppemot ett 100-tal.

– Tidigare år har vi tvingats flytta deltävlingar med ganska kort varsel och det har ju ställt till det speciellt för fastländska deltagare. Men nu har vi spikat allt i god tid och även tagit hänsyn till andra evenemang så att det inte krockar, säger han.

Cupen ingår i ett av alla arrangemang som går under Idrottens ö.

– Vi har jobbat med dem även tidigare, då mer sporadiskt, vi var tvungna att flytta några tävlingar så det blev lite struligt, men nu blir det som vi planerat och då kan vi marknadsföra det på ett annat sätt, säger han.

Första deltävlingen är 7 april.

– Vi vänder oss till alla, ungdomar, elit och motionärer och nu är allt spikat och klart och vi har en fullt fungerande organisationskommitté där vi har en bra uppslutning inte bara från FMCK utan även från andra klubbar.

Önskemålet för klubben är att kunna ha någon permanent endurobana i framtiden, något man jobbar hårt för.

Klart är i alla fall att enduron på Gotland verkar vara på frammarsch.