Några av de tillresta cyklisterna har redan tjuvstartat med ett mindre speciallopp och när arrangören svarar på telefon är kvällsmyset redan igång. 

– Vi är 50 cyklister och sex funktionärer som är klara för dagen. Numer är detta ett nio dagars cykelarrangemang, det huvudsakliga loppet går på lördag och söndag, säger Philip Willners, arrangör.

Gotland 360 arrangeras i år för 13:e gången och evenemanget har växt, både i deltagarantal och i längd.

– Det heter ju Gotland 360 för att det har varit 360 kilometer som cyklats runt ön. I år är sträckan faktiskt 396 kilometer, säger Philip Willners. 

Det är en rejäl sträcka som cyklas under två dagar. Deltagarna får trampa på ordentligt för att hinna runt ön, men de ska inte räkna med att komma hem smalare än de reste till Gotland. 

– Under de två dagarna som loppet går så är det sammanlagt 18 stopp med mat. Deltagarna brukar gå upp två kilo ungefär, det är ju depåstopp med saffranspannkaka och med glass och sådant, säger Philip Willners. 

I år är knappt 700 cyklister anmälda till loppet och starten går i Visby hamn tidigt på lördag morgon. Inga kända elitcyklister eller andra kända för sin tävlingskarriär startar, för deltagarna handlar det mest om att ha en trevlig tur till Gotland. 

– Det är den avspända atmosfären som lockar, men det är fortfarande en lång distans att cykla, säger Philip Willners. 

Helgens lopp kan komma att få en tuff avslutning. På söndagen väntas det regna rejält över Gotland.