Stjärnorna gav inspiration

Olympic Day i Visby blev en stor succé med över 200 barn.

Där fick de chansen att prova på över 15 olika sporter.

22 september 2012 11:00

I lördags intog Olympic Day ön och drygt 200 barn valde att vara med i arrangemanget. Det är en möjlighet för barn i årskurs 1 till 6 att kanske hitta sin idrott. Arrangemanget har varit runt om i Sverige och i lördags kom det till Gotland. Det arrangeras på iniativ av Sveriges Olympiska Kommitté i samarbete med Gotlands Idrottsförbund och Region Gotland.

- Det var Stefan Holm och Marcus Oscarsson som för några år sen pratade med en från SOK om hur man hittar sin idrott. Där väcktes idéen om en dag med olympiska förtecken, säger Lisa Sund från Sveriges Olympiska Kommitté.

Dagen har arrangerats i samma format sen förra året och det har blivit en succé. Ett flertal sponsorer har gjort satsnignen på Olympic Day möjligt.

- Jättetacksamt. Tanken med den här dagen är hur man som 9-åring hittar sin idrott. Här får man chansen att prova det man själv vill och så kanske man fastnar för något. Alla idrotter får chansen att synas.

Tre olympier som var med på OS i London var med under gårdagen. Det var boxaren Anna Laurell och skeetskyttarna Nathalie Larsson och Therese Lundqvist. Den förstnämnda är ett levande bevis på att det går att börja sent och ändå nå långt.

- Jag började med boxning på motionsnivå när jag var 17 år. Jag dansade mycket när jag var mindre och jag tror att det är bra att ha en idrottsbakgrund när man börjar med en idrott så pass sent, säger Anna Laurell.

Tidigt under morgonen regnade det och under hela dagen låg regnet i luften.

- En regnig dag spelar ingen roll för barnen. Två minuter med idrott och sen är de igång, säger hon och skrattar.

Carl Johansson, 9 år, var en av drygt 200 barn som deltog i lördags.

- Det var coolt att få träffa de som varit med på OS. Det är jättebra och duktiga. Jag tyckte spjut och handboll var roligast, säger Carl Johansson.

Om tio år kanske vi har en gotländsk olympier. Vi kan alltid hoppas.

Olympic Day

Idrotterna som barnen testade: Boxning, zumba, tennis, fotboll, friidrott, handboll, orientering, volleyboll, innebandy, jujutsu, simning, bågskytte, karate, badminton, skyttesport, aqua kids.

Om Arrangemanget: Under 2011 och 2012 arrangeras Olympic Day på 60 olika platser runt om i landet.

Olympic Day är en del av en olympisk framtidssatsning som SOK gör.

I dröm ingår förutom Olympic Day också OS i Skolan, Olympic Youth Camp 2012 och Ungdoms-OS.

Källa: Olympicday.se, Gotlands idrottsförbund.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid