"Det är jobbigt, men det känns rätt"

Endres lagkapten och landslagsstjärna Sara Steen avslutar sin spelarkarriär. Flertalet skador de senaste säsongerna är orsaken till att hon nu lägger klubban på hyllan.

29 mars 2020 18:53

Sara Steen avslutar karriären. Till sist blev de många skadorna blev för mycket för 24-åringen. 

– Det har inte känts som ett självklart beslut. Det är svårt, jag har tänkt mycket på det nu, men nu när jag har kommit fram till beslutet så känns det rätt. Det är jobbigt, men det känns rätt och det tycker jag är det viktigaste, säger Sara Steen. 

Hennes sista match i Endretröjan blev bortamatchen i SSL mot Karlstad i januari, då hon tacklades in i motståndarnas målbur med huvudet före och en hjärnskakning som följd.
– Det har varit en svår tid sedan matchen i Karlstad, det ska jag inte hymla om. Jag har mått väldigt dåligt med huvudvärk och trötthet och så. Det känns väldigt mycket bättre nu, men det har varit jättetufft. 

I samband med en efterföljande undersökning upptäckte läkarna ett kavernöst angiom i hennes hjärna. Ett kavernöst angiom kan beskrivas som ett abnormt hallonformat blodkärl med tunna, läckande väggar. Det kavernösa angiomet uppstod inte i samband med hjärnskakningen utan är troligtvis medfött. 

– Jag har inga särskilda besvär av kavernomet. Det kommer röntgas regelbundet för att hålla koll på det. Jag känner dock fortfarande av hjärnskakningen.

Vidare har hon en längre tid också dragits med en efterhängsen handskada. 

 – Det har varit två år nu när jag haft ont, men det har gått att spela med. Men frågan är hur länge man ska orka spela med det, känner jag. Det har blivit smäll på smäll, och nu känner jag att det är lika bra att lägga av. 

 

Hon gjorde SSL-debut i Endre som 14-åring och har sedan dess hunnit göra 299 poäng, 179 mål och 120 assist. Vidare har hon vunnit U19-VM och två VM-guld som senior med Sverige.

Är du nöjd med din karriär?

– Ja, det måste jag väl vara... men samtidigt känns det lite för tätt inpå för att utvärdera just nu. Jag tror att jag kommer vara jättestolt när jag blir äldre.

 Hon lyfter fram flera höjdpunkter i karriären.

– Dels är det alla slutspel med Endre inför all publik i ICA Maxi arena och Södervärnshallen. Guldet i U19- VM var det första jag vann, och sedan givetvis de två VM-gulden nu då. Jag har njutit varenda gång jag har gått in på plan i ICA Maxi Arena och Södervärn, men de största höjdpunkterna är nog VM-gulden. 

När hon nu lägger klubban på hyllan känner Sara att hon inledningsvis vill få lite distans till innebandyn. På sikt däremot så tror hon att det kan bli aktuellt att vara verksam i Endre IF i någon form.

– Just nu kommer jag bara vilja vara ett tag och upptäcka vad jag tycker är kul och vad jag vill hålla på med nu. Sen tror jag absolut att jag kommer vilja göra någonting i Endre. Det här har varit en så stor del av mitt liv, säger Sara Steen.

Så jobbar vi med nyheter
Jonas Bäckström Thurgren