Det här var en markant scenförändring jämfört med senast mot Mariestad. Mot Vimmerby var Visby Roma först in i situationerna, starka längs sargerna och absolut dödliga i powerplay. Det räckte till den första, ytterst välkomna trepoängaren i Allettan. Visby Roma var 100-procentiga (!!) i numerärt överläge.

– Det har aldrig hänt tidigare under min tid i klubben i alla fall, säger lagkapten Mikael Adamsson som med två mål tog på sig matchvinnartröjan.

– Det har ju gått ganska tungt i starten, så det här var väldigt skönt.

Coach Mike Beharrell hade vaskat om ordentligt i formationerna, vilket till synes gav effekt. Visby Roma visade sig i alla fall från en helt annan sida jämfört med bottennappet mot Mariestad.

– Det var många revanschsugna grabbar i dag, mot Mariestad var halva gänget någon annanstans.

Och på tre lyckosamma minuter i mitten av första perioden gick man upp till tremålsledning.

1–0 såg för övrigt dråpligt ut. När Erik Palm kom glidandes in i mitten av slottet och gjorde sig redo att avlossa ett handledsskott chansade Vimmerbykeepern Jonathan Stålberg rejält, likt en fotbollsmålvakt vid straffspark, och tjuvade mot sin vänstra stolpe. Skottet satt i den rikliga massan av obevakat nät vid den andra stolpen. Vimmerbykeepern såg, milt uttryckt, vilsen ut i den sekvensen.

– Härligt att få en bra start, skönt att få utdelning snabbt, säger Adamsson.

Åt det andra hållet fick den duktige Daniel Marmenlind i Visby-kassen en helt annan uppbackning av lagkamraterna dän här kvällen.

Om det var svängdörrar i Mariestad liknade det mer solida ståldörrar i Vimmerby.

När han tvingades kapitulera till 1–3 var det i ett Vimmerby-powerplay som taget ur skolboken. Det avslutades med att Måns Carlsson hittade en fristående Pontus Näsén på bortre stolpen som rakade in reduceringen i öppet mål.

Att spela på en tidig flermålsledning är svårt i hockey, men falsk säkerhet och passivitet undveks föredömligt av gotlänningarna.

Vimmerby byggde successivt upp spelövertag i den tredje perioden. Reduceringen kom till 2–3, givetvis i pp. Visby Romas replik kom välkommet ett par minuter senare då Adamsson satte 2–4 i den sista sekunden av ett numerärt överläge.

Ny reducering av hemmalaget i pp. Sedan tog assisterande coach Ken Eddy en omdömeslös utvisning för snack i samband med en icing. Hade den resulterat i kvittering för hemmalaget hade Eddy rimligen fått promenera från Vimmerby...

Har tidvattnet vänt nu för Visby Roma? Svaret på den frågan får vänta till söndag mot Grums, men det här var ett par rejäla kliv i rätt riktning.