Det är tidig kväll och novembermörkrets närvaro är tydlig när GT-sporten anländer till Levide bygdegård. Ett par hundra meter bort, tvärs över fotbollsplanen och på andra sidan vägen, är läget desto ljusare. En av klubben nedskriven vision från 15 år tillbaka i tiden har blivit verklighet,

sedan slutet av oktober är Levide IF:s 1 850 meter långa motionsspår utrustat med elljus.

– Vi har ”Idrott för alla” som en slogan i föreningen och det symboliseras väl med spåret, det kan nyttjas av alla. Det här är ett av Gotlands mest använda spår utanför Visby, och nu kan det bli ännu fler som använder det under vinterhalvåret. Det känns jättebra, det har funnits med på dagordningen vid styrelsemötena i cirka fyra års tid, säger klubbens kassör Ida Edlund.

Artikelbild

| Ida Edlund och André Johansson.

76 stolpar med LED-belysning ser till att spåret kan bada i ljummet ljus. Det är en betydande investering för en klubb av Levide IF:s storlek, totalnotan har hamnat på strax över 200 000 kronor.

Som en betydande del i finansieringen så har varje stolpe ”sålts”.

– Vi har sålt dem för 1 000 kronor styck vilket är rätt mycket pengar, så vi trodde att det kanske skulle gå trögt med försäljningen. Men det har gått alldeles fantastiskt bra, det är till och med så att stolparna inte räckte till för att mätta intresset. Det känns jätteroligt, säger klubbens vice ordförande André Johansson.

– Det ska sättas upp en skylt på varje stolpe där det står vem som äger den, fyller Ida Edlund i.

Utöver det finansiella så ligger det även mycket ideellt arbete bakom. André Johansson uppskattar det till cirka 500 persontimmar i det praktiska arbetet med att få stolparna på plats.

– Det har faktiskt varit många som själva inte idrottar som har varit med och dragit ett strå till stacken. När man börjar söka i en sådan här socken efter olika kompetenser så förvånas man hur mycket som finns, och vilken fin inställning alla har till att vilja vara med och hjälpa till. Det har bidragit till en fin sammanhållning i socken.

Vid spårets startpunkt befinner sig klubbens ”stavgäng”, redo för att ta sig en upplyst och uppfriskande stavgångstur. Stämningen är hög och skratten avlöser varandra.

– Det har blivit ett lyft att kunna bege sig ut i spåret även på kvällstid. Annars är det mer att vi under vintern håller oss till söndagar i dagsljus, det här ger fler alternativ, säger Gun-Britt Norrby.

I 18 år har hon varit en drivande kraft i gänget.

– Det var någon gång som det regnade och åskade lite väl mycket, annars har vi hållit igång varje vecka i 18 år. Det är bra att kombinera motion med den sociala biten.

Då hinner man med att beta av en del skvaller också?

– Haha, inte direkt skvaller. Vi diskuterar en del världsproblem, sådana finns det ju en del.

När vädrets makter ger rätt förutsättningar och bäddar in området i ett snötäcke, så kommer spåret också utnyttjas till skidåkning.

– Vi har en skidsektion i föreningen. Flera där åker ju Vasaloppet, så de håller tummarna för att snön ska komma så att de kan börja träna i spåret, säger Ida Edlund.

Spåret ska fortfarande formellt invigas.

– Datumet är inte satt än, men vi tror att det blir någon av mellandagarna. Till dess vore det roligt om snön kommer, så att det blir skidåkning på invigningen, säger Ida Edlund.