Familjefest på folkrace

Hugo Brucesson, 16 år leder juniorklassen. Receptet är att ta det lugnt. – Jag vet inte vad han går på. Han är nästan för lugn. Men han är tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna, säger pappan Michael Brucesson.

16 juli 2015 11:02

Dammet yr på den 32:a upplagan av Gotland Folkrace Festival som är i full gång ute på Follingbo. Solen skiner och folk sitter uppradade på kullen längs med banan, eller vilar armbågarna på stängslet. Toltalt är det runt 200 förare som är med i år.

Hugo Brucesson körde sitt senaste heat under torsdagsmorgonen. Han slutade tvåa, mer än så behövde han inte för att försvara sin ledning.

– Det känns skönt, riktigt skönt.

Folkrace har han kört i två år, gokart har han hållt på med länge. Precis som för sin pappa är det Saab som gäller.

– Det gäller att ta starten. Saab brukar få jaga Volvo, som med bakhjulsdrift ofta är snabbare iväg. Men om man lär sig köra framhjulsdrivet kan det gå riktigt snabbt, säger Hugo Brucesson.

Vad han hoppas på nu är att bilen håller, det brukar den göra säger han. Pappa Brucesson skrattar i bakgrunden.

– Bara ett antal motorbyten, säger Michael Brucesson som tillsammans med två mekaniker skruvar på bilarna efter varje heat.

– Man får vara lite av en tusenkonstnär och lösa bilproblemen med det man har med sig. Drivaxlarna knäcker man ofta på Saabar och kylare får man ha med sig några extra.

Tävlningsledaren Lasse Jakobsson säger att det under de första tävlingsdagarna brukar vara hetast. Under torsdagen har det varit lugnt.

– Första dagen sätter man nivån på bedömningarna i tävlingen, då blir det en del protester från förare som bestrider domslut eller bedömningar.

Så jobbar vi med nyheter