Förhandlingar väntar efter räddade kontrakt

De allsvenskan kontrakten säkrades i helgen. Nu sitter skadedrabbade Clara Markstedt på ett utgående kontrakt i Vittsjö, samtidigt som Hammarbys Alma Nygrens går ut i sommar.

8 november 2017 18:30

Vittsjö och Hammarby har båda varit indraget i Damallsvenskans bottenstrid.

I näst sista omgången säkrades spel i högsta ligan även nästa år.

– Vi hade satt oss i ett bra utgångsläge inför helgen och fick nu hjälp av Rosengård som besegrade Kvarnsveden, säger Alma Nygren.

18-åringen fick chansen från start mot Kristanstad i en match som slutade 1–1.

– Skönt för oss att visa att vi inte är något jojo-lag som pendlar mellan allsvenskan och elitettan. Det var viktigt för Hammarby att hålla sig kvar, fortsätter hon.

Bajen är nykomlingar och tippades få det svårt på förhand.

– Det var väl egentligen ingen som trodde på oss. Som när vi mötte Rosengård med deras 700 A-landskamper mot våra noll, det skijer en del lönemässigt också.

Första året i Stockholm har varit upp och ner. Mest ner till en början, även om hon fick förtroendet i säsongs­inledningen.

– Jag startade de två första matcherna och det var väl inte så överraskande för mig eftersom jag spelade mycket i träningsmatcherna. Men sedan blev det mest bänken.

Orsakerna är flera.

– Det var lite struligt med boendet första tiden och tog ett tag att komma in i Stockholmslivet. Nu trivs jag väldigt bra.

Det lossnade mot mästarlaget Linköping i oktober när inhopparen Alma blev poängräddare med sin 2–2-kvittering. Matchen efter svarade gotländskan för två nya fullträffar.

– Jag visste att det skulle bli tufft, men har fått mer speltid än jag räknat med. Jag har gjort fem matcher från start och tre mål och det får jag vara nöjd med.

Förra årets GA-trofévinnare tar studenten i sommar och så länge sträcker sig också kontraktet med Hammarby. Vad som händer sedan återstår att se.

Vittsjös sena kvitteringsmål (2–2) hemma mot Örebro räddade kontraktet för Skånelaget.

– Vittsjö är en liten ort och jag tror det var väldigt viktigt att fotbollslaget höll sig kvar, säger Clara Markstedt, 28.

P18-produkten har mest sett lagets matcher från sidan den här säsongen och gjorde sin första start just mot Örebro.

– Jag opererade bort en bit av minisken i mars och aldrig riktigt kommit tillbaka. Frustrerande såklart. Men det kändes bra senast och jag spelade fram till vårt första mål, fortsätter hon.

Första året i Vittsjö vann hon den interna skytteligan med sina sex mål, nu sitter hon på ett utgående kontrakt.

– Jag trivs i laget, sedan är det mycket runt om som ska fungera. Jag känner att jag har mer att ge här, sedan får vi se om det blir några förhandlingar. Målet var först och främst att hålla oss kvar, även om jag tycker vi har kapacitet att hamna i mitten av tabellen.

Så jobbar vi med nyheter
Michael Häglund

Ämnen du kan följa