Gotlänningen körde världens längsta skidlopp

Gotlänningen Fredric Dahlgren genomförde i lördags Nordenskiöldsloppet på 20 mil. "Alla har sagt att jag är lite dum i huvudet".

11 april 1916 10:23

Fredric Dahlgren har genomfört en svensk klassiker och flera gånger kört Vasaloppet. I söndags var det dags för nästa utmaning när han valde att ställa sig på startlinjen i Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk. Det är världens längsta skidlopp och på hela 20 mil. Det är som att åka lite mer än två vasalopp.

– Det är inte så många som är en glad motionär som jag. De var väldigt duktiga skidåkare med, men alla är väldigt trevliga. Man är med likasinnade och det är väldigt roligt, säger Fredric Dahlgren.

Han hade som mål att genomföra loppet på mindre än tjugo timmar. När han hade klarat av nio mil kändes det som att målet skulle kunna gå att nå.

– Då hade jag åkt en halvtimme snabbare än vad jag åkt mitt bästa vasalopp på. Tiden var 5.24 och då kändes det riktigt bra, säger han.

Men det var vid ett tillfälle nära att han skulle bryta.

– Jag var nära att gå in i väggen när jag kört 16 mil. Så sista fyra milen var väldigt tuffa, men jag hade ändå ett hyfsat tempo.

Fredric Dahlgren åkte till slut in på tiden 13.15 och blev 175:a i sin klass. Ett betydligt bättre resultat än vad han tänkt sig.

– Jag är verkligen supernöjd. Det gick fantastiskt mycket bättre än vad jag hade tänkt.

Vad har dina vänner sagt om att du skulle köra loppet?

– Alla i ens bekantskapskrets har sagt att jag är lite dum i huvudet. Och det måste jag faktiskt erkänna, säger han och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid