Grunden är gjuten och kemin har börjat stämma. Väsby borta blev brytpunkten för en medioker inledning och åtta segrar på de tio avslutande omgångarna är ett statement från Visby Roma. Nu är det allettan som gäller. Här känner sig gotlänningarna hemma och fortfarande finns det mer att krama ur det här laget.

Årets avancemang är det tionde på elva år och under dessa har man tagit sig till playoff nio gånger. Och ja, det blir även en tionde gång i år.

Grums och Hanhals är garanti för det.

Att det på nytt blev All-ettan södra kommer per automatik att innebära flera infekterade möten med klubbar man stött på i både allettan och playoff. En sak vet vi säkert och det är att det kommer att grymtas om Visby Romas ”grishockey”. I samma stund som det sker kommer gotlänningarna att växa sig starkare.

Det finns otaliga exempel på detta och här är några.

Playoff-motståndaren (16-17) Tranås där Jimmie Jansson (idag Västerås) sade att Visby som ”det grisigaste laget han mött” är ett exempel. Jag minns också hur en krönikör i Tranås Tidning humoriskiskt jämförde laget med en ”igelkott som nyss fått rabies”. Tranås gjordes sitt för att svina tillbaka, men Visby Roma vann ändå med 2–0 i matcher. Nu möts klubbarna i Allettan.

Ännu roligare var det för ett år sedan med Mats Lusth, tränare i Kristianstad IK och även känd som ”Överste Gris” under sin tid som spelare i Malmö.

I media skrävlade han som spelare om hur hans lag skulle grisa sig till SHL. När hans Kristianstad fick smaka på samma medicin hade han inte Lusth att tacka Visby Roma-coachen Mike Beharrell för matchen.

Han menade att Visby Roma utövade skrämseltaktik och syftade på Johan Erikssons slashing på Viktor Holmqvist i slutet av matchen.

Den slashingen kan ju förstås ha haft ett samband med att just Holmqvist ett år tidigare anklagades för att ha skrikit ”Jävla svarting” efter Visby Roma-backen Adam Rachidi som anmälde händelsen till Svenska ishockeyförbundet. Lite synd att Lusth i dag inte är kvar i Kristianstad utan lämnade för SHL-klubben Mora.

Jag glömmer heller inte hur Vimmerby jublade över att få Visby Roma i playoff 2 i fjol.

 Visby var vårt förstaalternativ. Alla, spelare och ledare ville ha dem, sade tränaren Tobias Jahr som sedan fick se sig utslagna med 0–2 i matcher.

Det kryllar av lag i serien som Visby Roma har en historia tillsammans med.

I fredagens premiär ställs Visby Roma mot de 7–8 säsongernas stora trätobroder Huddinge. Vi vet att Visby Roma kommer smälla på. Björn Jonasson kommer att reta gallfeber på hemmalaget och inte mottas med silkeshandskar. Huddinge slutade före Visby i grundserien, men i inbördes möten tog Visby fem av sex poäng. Det kommer att bli ett krig därute och vi får se vem av generalerna Mike Beharrell och Fredrik Mälberg som hanterar sina trupper skickligast.