– De var jätteroligt. Tjejerna tyckte det blev ett inspirerande avbräck i träningen och det är alltid uppmuntrande att någon är intresserad av det vi gör, säger Jesper Tammiletho.

På klassisk handbollsmark i Södervärnshallen tog VIF Gutes tjejlag spelare födda 03/04 och tränaren Jesper Tammiletho emot sju spelsugna sportspanare. Det blev en intensiv och lärorik timme.

– Bra intervallträning, du behöver vara snabb och ha mycket spring i benen. Tekniskt var det ganska svårt, man måste ha timing, säger Lina Lindblad.

Artikelbild

Det finns handbollsblod i Sportspanarna, namnet Edwardson för tankarna till gotländsk handbollsstorhetstid på 80-talet. Men Emelies handbollserfarenhet är begränsad till noll timmar, dock klev hon och de andra spanarna friskt in i övningarna Jesper och hans tjejer bjöd på.

– Det var roligt. Jag har aldrig testat handboll trots att min farbror spelat i landslaget, säger Emelie Edwardson. Jag fick en härlig vi-känsla med det här gänget.

VIF Gute-tjejerna spelar i en serie administrerad av Stockholms Handbollsförbund. Seriesammandrag med dubbelmatcher på bortaplan.

– Det blir ganska tuffa bortaresor med två matcher på en dag. Det märks i andra halvlek i andra matchen, då orkar vi inte riktigt, säger Tammiletho.

Artikelbild

Han har elva spelare i truppen, två av tjejerna tränar i klubbens damseniorlag, andra har inte riktigt lika höga ambitioner. Spännvidden på gruppen utmanar Jespers träningsupplägg.

– Jag berättar hur mycket Stockholmslagen tränar så tjejerna ska förstå hur våra motståndare gör. Vi behöver ha en högre träningsdos om vi ska nå ikapp. Vårt damlag, som leder sin division IV-serie, hade det likadant, det tar tid innan vi kommer ikapp och vi måste ha tålamod. Laget har en bra utvecklingskurva, det är glädjande.

Artikelbild

Ledarstabens strategi är att med fokus på glädje och tillit bygga en trygg grupp likväl som att lära ut handbollsspelets gåtor.

– Det handlar mycket om att de ska ta ansvar för sin handbollsutbildning, men också hur de förhåller sig till sina kompisar. Alla är behövda, på planen och vid sidan av planen, handboll bygger mycket på en kollektiv insats, säger Tammiletho.

Individutveckling är viktigt, visst. Att vinna matcher är också viktigt.

– Min ambition är att vi i närtid ska vinna vår första match. Vi har perioder i matcherna när vi spelar lika bra eller bättre än våra motståndare vi måste få upp lägstanivån.

FOTNOT: Hur var det med Edwardson och handbollsarvet? Ni som minns; Björn Edwardson var med i den gyllene generation som gick från kvartersgäng till elitlag.