"Jag har alltid fått jobba med mina impulser"

Visby Romas Jonatan Stuxberg fick elva matchers avstängning efter en vårdslös tackling. "Jag trampade över gränsen och det är inget jag är stolt över", säger han.

23 oktober 2018 07:45

Jonatan Stuxberg, 24, har ett rykte om sig om att vara en bråkstake på isen. Två säsonger i rad har 24-åringen varit den mest utvisade spelaren i hockeyettan.

Att spela tufft och på gränsen till vad som är tillåtet står i rollbeskrivningen, men ibland passeras gränsen – som den 6 oktober i bortamötet med Enköping när han tacklade Jesper Sojé och fick matchstraff för huvudtackling.

Detta var Jonatan Stuxbergs andra matchstraff i år och disciplinnämndens dom blev elva matchers avstängning.

Ett straff som förvånar många i och kring Visby Roma.

Efteråt har han kritiserats för sitt agerande i media och av sin tränare Mike Beharrell som kallade det för ”odisciplinerat bullshit”.

Men det har också väckts en debatt om disciplinnämnderna och kritik om inkonsekvens i dess beslut.

GA bestämde sig för att stämma träff Jonatan Stuxberg för att höra hans version av händelsen och möttes av en ångerfull 24-åring.

– Jag är inte ute efter att någon ska tycka synd om mig. Jag vill hjälpa laget och det gör jag inte härifrån, säger han från rinkside samtidigt som han ser sina lagkamrater värma upp inför mötet med Trångsund.

Det är den tredje matchen han missar efter den huvudtacklingen mot Jesper Sojé. Han kommer att missa ytterligare åtta matcher och är tidigast tillbaka mot Vallentuna den 7 december.

Hur minns du situationen som satt dig här?

– Det är en hård tackling. Jag kommer in blindside och tacklar honom hårt. Så här i efterhand skulle jag visat mer respekt där. Han ser inte att jag kommer och när han upptäcker mig försöker han hoppa undan och då blir smällen värre. Men ansvaret är mitt helt och hållet, jag har för bråttom in i situationen.

Jesper Sojé kunde med hjälp av lagkamrater ta sig av isen och missade även matchen mot Hudiksvall.

– Därefter har han spelat och det är skönt. Annars hade man nog haft ännu mer ångest.

Hur gick dina tankar när du fick matchstraffet?

– Det kändes tråkigt då och nu. Det känns inte bra mot laget att ta en femma. Det här är inget jag vill utan jag vill bidra med andra saker än att sitta i utvisningsbåset. Nu är jag dessutom avstängd och då förstör man ännu mer för laget.

Hockeyettan Östras disciplinnämnd valde att gå den hårda vägen och statuera ett exempel. Nio matchers avstängning för tacklingen plus ytterligare två på grund av att han varit avstängd tidigare.

– Jag blev förvånad. Nio hade jag inte räknat med, sex kanske, men också det hade varit i det mesta laget. Men det är inte mycket att göra åt nu. Det går inte att överklaga heller.

Vad har du sagt till dina lagkamrater?

– Det är inget att snacka om. Alla vet vad jag gjort och att det inte är bra. Jag har sagt förlåt och är jäkligt ångerfull.

Jonatan Stuxberg berättar om den svåra balansgången och det ansvar som medföljer hans fysiska spelstil och hur svårt det kan vara att hålla sig inom ramarna.

– Det roligaste med att åka runt och vara en jävel är när spelarna blir irriterade på dig och stör sig på dig. Då har du lyckats och då tappar de fokus på spelet.

Det handlar om snabba beslut och värderingar i varje situation.

– Jag har alltid varit stökig på isen. När jag var yngre var det ännu värre och det har varit jobbigt personligen. Det har varit en svår väg och jag har alltid fått jobba med mina impulser som jag haft svårt att hantera och nu mer än någonsin jobbar jag med det. Jag är en helt annan spelare i dag och det visade jag inte minst förra säsongen. Jag hade bara ett matchstraff förra säsongen, nu har jag redan fått två.

Känner du att domarna granskar dig hårdare än andra?

– Ja, men det är ju befogat. Jag spelar tufft och fult emellanåt och då får man extra bevakning på sig. När domarna ser nummer 15 så ser de en stor röd lampa och jag får alltid höra mitt namn typ ”Lugn nu, Jonatan”.

Hur har tiden varit efter du fick veta disciplinnämndens beslut?

– Det har varit tungt. Jag har fått höra från folk som har koll på hockey att jag är ett dåligt föredöme och det är inte så jag vill synas. Jag vill ju vara en bra förebild. Nu försöker jag se framemot att komma tillbaka och försöka visa mina bra sidor istället. Jag vill tillbaka och bidra istället för att förstöra.

Så jobbar vi med nyheter
Mattias Karlsson