Jimmy har siktet mot nästa Special Olympics

Jimmy Andersson har tagit silver vid Special Olympics i Abu Dhabi i dressyr. Sedan en tid tillbaka tävlar han också i snöskolöpning. I måndags vann han pris för årets prestation under Parasportgalan.

31 mars 2020 14:19

Jimmy Andersson, 25, har redan representerat Sverige och Gotland på Special Olympics i Abu Dhabi 2019 där han tog silver i dressyr. Ridningen håller han fortfarande varmt om hjärtat men den senaste tiden har han satsat på en annan idrott –  nämligen snöskolöpning. 

– Jag googlade runt lite efter vinteridrotter som skulle kunna passa mig, för jag ville vara med i vinterspelen också. Då hittade jag snöskolöpning, säger Jimmy Andersson.

I början av året var han med i en uttagning för Special Olympics vinterspel där han tävlade i 25- och 50-meter där han kom på första respektive tredje plats. 

– Det gick väldigt bra för mig kan man säga. Men det finns inga garantier för att man blir uttagen. Det gör en speciell grupp utifrån vissa kriterier. Men man hoppas såklart, säger han. 

 

Jimmy håller ännu ridningen som sin huvudgren och så sent som i måndags mottog han pris för "Årets Prestation", på Parasportgalan i Stockholm. Juryns motivering löd: 

"Jimmy Andersson ändrade sina levnadsvanor till nyttig kost och motion, vilket tog honom hela vägen till världsspelen i Abu Dhabi. Väl där lyckades han med bedriften att vinna en silvermedalj. Jimmy storsatsar även på snöskolöpning och han fortsätter att vara en stor förebild när det kommer till kost och träning."

 

Jimmy Andersson har blicken inställd framåt och är inte rädd för att prova nya idrotter. Men vad som blir nästa idrott för honom att prova på vet han inte i dagsläget. 

– Jag vet faktiskt inte, det skulle vara kul att testa simning, för jag har så pass långa ben som jag tror skulle kunna hjälpa mig när man skjuter ifrån, men sen har jag nog inte konditionen så det räcker. Men annars basket, för jag är ju väldigt lång, säger han. 

Jimmy hittar sin inre drivkraft för att ta sig framåt inom idrott på olika sätt. Dels är han en vinnarskalle som aldrig ger upp, dels har han bra support från människor runt omkring sig. 

– Dennis min kompis, min ridlärare, familj och vänner har jag som drivkraft. Sen vägrar jag ge upp också det tar mig framåt, säger han. 

Den närmaste tiden kommer det bli mest ridning för Jimmy Andersson. Målet är att få representera Sverige vid Special Olympics i Berlin 2023. 

– Den känslan som ett sånt spel för med sig. Det är obeskrivligt. Det finns inget bättre skulle jag säga, säger Jimmy Andersson. 

Så jobbar vi med nyheter
Erik Daun