KRÖNIKA: Stort målvaktsspel bäddade för segern

Endre var illa ute, men reste sig, vände och vann. Det tack vare Stephanie Bobergs galna tredje period och en glödhet målvakt i hemmakassen.

10 februari 2019 19:12

Endre IF ska städa av ett lag som Warberg IC nio av tio gånger.

I går kunde ha blivit den där tionde gången om det inte vore för en lika vansinnig som fenomenal match av Endres norska landslagsmålvakt Thea Kristine Ekholt.

Hon höll kvar Endre i matchen när skottet ven som mest kring hemmamålet. 24-åringen räddade en rad kvalificerade målchanser och spelade ut hela sitt register inför 857 åskådare i Ica Maxi Arena.

Hon räddade med hjälmen, bjöd på blixtsnabba fotparader och sträckte ut sin kropp mer än vad man trodde var möjligt vid ett par tillfällen för att stoppa ett friläge eller två-mot-en-lägen.

– Det är inget konstigt att det blir kontringar när vi är det spelförande laget, men det blev lite för många farliga lägen i dag. Formen känns bra och det är riktigt kul för det var längesen, sade hon efter matchen.

Jag förstår vad hon menar. Säsongsinledningen var hackig för Endre IF och inte minst målvaktsduon blandade och gav mer än lovligt för att vara två potentiella landslagsmålvakter.

Men med Sophia Lundmark (gravid) ute ur spel har Thea Kristine Ekholt steppat upp rejält och varit högt bidragande till att Endre inte förlorat sedan 25 november (5–7 mot Iksu).

Mot Warberg fick hon krydda sin fina insats med en assist till Sara Steens 5–3.

Nu är bara frågan hur Endre ska konservera Ekholts form fram till och med slutspelet.Kanske kan ökad konkurrens vara lösningen och den kommer i veckan när den gamla publikfavoriten och slutspelsräven Liisa Kokkonen återvänder till Gotland och Endre.

Kokkonen ersätter Lundmark säsongen ut, men har dock inte spelat innebandy sedan hon lämnade Endre efter säsongen 2016-2017.

Thea Kristine Ekholt välkomnar konkurrensen från Kokkonen.

– Det blir bra, jag hoppas att jag kan lära mig lite av henne, säger Ekholt.

Jag måste ju också hissa Stephanie Boberg efter den här matchen.

För om det inte vore för henne hade det inte heller blivit någon seger. Nyförvärvet gjorde fyra mål och spelade fram till ett och det är det här hon är värvad för.

Hon ska gå in och göra skillnad. Det gjorde hon definitivt den här eftermiddagen.

Warberg gör annars precis rätt och om det inte var för spelarna ovan hade det mycket väl kunnat bli någon poäng med hem.

Endre försökte så gott man kunde dra i sär Warberg som spelade som den finske ishockeycoachen Timo Lahtinen en gång sade "äckligt disciplinerat".

Samtidigt berett att hugga när tillfälle gavs och då finns spets i spelare som Sandra Hawerman, Andrea Envall, Sofie Karlsson och Therese Arneson.

– Warberg hade gjort sin läxa och spelade sig förbi vårt försvar, konstaterade Stephanie Boberg.

Samtidigt blev det tydligt ju längre matchen gick att bortalaget tappade koncentrationen.Bobergs 2–2-mål på ett snabbt frislag från Elin Roos är det tydligaste exemplet på detta.

Endre har nu åtta raka segrar – sex av dessa under nye huvudcoachen Tom Iversjö.

På fredag väntar Rönnby borta.

Så jobbar vi med nyheter
Mattias Karlsson