Målkungen har fattat sitt beslut

Peter Öhman gjorde osannolika 40 mål i fjol och var högst bidragande till att Dalhem IF gick rent i division 4. Nu har han gett besked om sin framtid.

6 december 2017 08:00

Hansavallen, 10 oktober och matchklockan har passerat 65 minuter.

Peter Öhman sträcker nävarna i skyn efter att ha gjort sitt fjärde mål för matchen och 40:e mål för säsongen som betyder 5–0.

Målet innebär inte bara seger i skytteligan i division 4 Gotland utan också seger i den totala skytteligan om du summerar landets alla division 4-serier.

LÄS MATTIAS KARLSSONS BLOGG: "Gutedödaren "klar" och målkungens sorti"

Målet visar sig också bli Peter Öhmans sista i karriären. 29 år ung väljer han att lägga skorna på hyllan.

Ett tungt avbräck för Dalhem IF fyra månader före comebacken i division 3.

– Det är vemodigt och jag får en klump i halsen när jag pratar om det, men jag har bestämt mig, säger Peter Öhman.

Han utvecklar sitt beslut:

– Ska jag säga ja till något så vill jag fullborda det och vara bidragande faktor. Jag känner inte att jag är motiverad till en ny satsning. Fotbollen tar väldigt mycket tid och jag som inte är en talang utan måste träna extra mycket för att må bra. Det kommer jag att fortsätta att göra.

Utan matcher och träningar på fasta tider kommer han att få mer fritid.

– Jag kommer att fortsätta träna, men jag vill tillbringa mer tid med min flickvän. Hon har hela tiden ställt upp på mig och aldrig försökt stoppa mig. Nu vill jag ge tillbaka till henne eftersom hon varit så fantastisk och låtit mig hålla på.

Ihärdiga rykten de senaste säsongerna har placerat honom i moderklubben Levide IF. I klubbens framgångsrika P88:or tog karriären fart.

– Det är klart att Levide funnits i tankarna och att jag kanske ska betala tillbaka, men jag kan inte lattja på halvfart. Det är inte min grej.

Roliga minnen från fotbollen har han många. Levides seger i division 4 är ett sådant. Inför sista omgången var allt bäddat för serieseger. Föreningen hade till och med råd att förlora med ett mål mot IFK Visby.

IFK hade 3–0 i halvtid och publiken började lämna idrottsplatsen i Levide. Uppförsbacken blev ännu tyngre när bortalaget gjorde 4–0 tidigt i andra.

– Jag minns att Andreas Grönström ropade att vi skulle skärpa oss och visa lite Levidehjärta och det satte sig i huvudet på oss. Vi gjorde 1–4, 2–4 och sedan fick jag äran att göra 3–4 i 88:e minuten på en cykelspark. Det var vad som krävdes, men tyvärr förlorade vi kvalet mot Ängby på straffar.

– Första säsongen i division 3 med Dalhem var också kul, DM-segrarna och när jag vann GA-bollen 2010. Det häftigaste av allt var nog när jag fick chansen att provträna i Djurgården. Min bästa säsong var 2015 när vi spelade i division 3. Jag spelade tillsammans med ”Husse” (Hussein Al-Asadi) och lärde mig otroligt mycket av honom även om vi gormade rätt mycket på varandra på planen.

40 mål i år, vad säger du om det?

– Det känns bra att sluta efter den säsongen. Det var ett bra år och framför allt känns det skönt att själv få bestämma när det är nog. Det är inte alla som får.

Så jobbar vi med nyheter
Mattias Karlsson