På fredag är det dags för Visby Romas årliga välgörenhetsmatch, när Mariestad gästar Visby ishall. Det är för elfte året i rad som klubben arrangerar tillställningen till förmån för sjuka barn.

– Det här är en höjdpunkt på säsongen, att vara med och få göra något så här betydelsefullt, säger Visby Romas sportchef André Lundholm.

Upplägget för matchen fungerar som så att publiken bjuds på gratis inträde. Ju större publiksiffran blir, desto mer pengar samlas in från Visby Romas samarbetspartners.

Artikelbild

| Bio är en av aktiviteterna som anordnats.

De sex första åren gick intäkterna till barncancerfonden. De senaste åren har Visby Roma valt att insamlingen ska gå till välgörande ändamål lokalt, närmare bestämt till barnavdelningen på Visby lasarett.

– Det ger oss möjligheten att vara med och bidra med mer än bara pengarna. I det lokala arbetet är A-laget med på aktiviteter med barnen.

Det har bland annat anordnats bioföreställningar, bowling och besök på Kneippbyns sommarland.

– Pengarna är till för att göra det möjligt för barnen att kunna göra passande aktiviteter som livar upp vardagen. Det kan vara gruppaktiviteter för hela avdelningen, men också individuella aktiviteter tillsammans med familjen. Vid gruppaktiviteterna bjuds ofta syskon med, även de drabbas och det är viktigt att de inkluderas, berättar André Lundholm.

Artikelbild

| André Lundholm, sportchef.

Visby Romas lagkapten Mikael Adamsson beskriver att det är givande för alla inblandade, inte minst för spelarna i laget.

– Det är ett härligt initiativ från klubben som har varit en succé. Det är roligt att kunna vara med på något sätt och bidra, säger Mikael Adamsson.

Artikelbild

| Visby Romas lagkapten Mikael Adamsson.

De olika aktiviteterna som anordnas är populära.

– Man ser ju att det lyser till lite extra i ögonen på barnen... Jag ska inte sticka under stol med att man själv mår ganska bra av känslan att man har gjort något värdefullt, när man fått vara med och ta del av glädjen hos barnen.

Artikelbild

| Tidigare spelaren Mats Einarsson under en aktivitetsdag tillsammans med barnen.

Lagkaptenen tycker att det har en god inverkan på laget.

– Ja, det märks, vi spelare pratar mycket om det efteråt. Det vidgar ens egna perspektiv. Är man frisk själv så tänker man inte så mycket på det, men det finns många som inte är så lyckligt lottade.

I fjol blev han själv pappa för första gången och han tycker det sätts än mer i sitt sammanhang sedan dess.

– Det är klart att det förändras när man blir förälder, absolut. Man är lite orolig för sin lilla, och det finns inget man önskar mer än att ens barn ska må bra.

Efter en period av intensivt matchande under förra veckan, med tre matcher på fem dagar, så är den här veckan lugnare för laget med spelledigt fram till fredag.

Visby Roma har efter två raka segrar åter lite medvind och har nu kontakt med det övre skiktet i tabellen igen, som börjar likna ett getingbo.

– Vi har vunnit två raka nu och är på gång, vi siktar på att närma oss toppen. Och skulle inte det räcka för att locka folk så tycker jag att de ändå ska komma till hallen för att det bidrar till insamlingen för barnavdelningen. Det känns som anledning nog.

Han ser med tillförsikt fram mot fredagen.

– Det brukar bli mycket folk på välgörenhetsmatchen och vara bra drag i hallen, det gör det extra roligt att spela när det är sådan inramning, säger Mikael Adamsson.