Roberts drömsits – kör hela EM-serien

Tidig soppatorsk satte stopp i GGN. Men Robert Kvarnström fick smak på enduro igen och i år kör han hela EM-serien för Yamaha.

23 januari 2018 09:30

Med bara knappt två varv körda på Tofta i höstas, var det gotländska toppnamnet tvunget att bryta Gotland Grand National. På grund av soppatorsk eftersom den endurotank som han hade jagat aldrig hann fram till stallet i tid.

Men fram till dess låg Robert Kvarnström med i täten, en framfart som Yamaha nu har tagit tillvara på.

– Ja, de kom upp med ett jäkligt bra upplägg helt enkelt, berättar Robert Kvarnström, sedan i fjol bosatt på Gotland.

Upplägget består i att 27-åringen har kontrakterats för att köra samtliga fyra deltävlingar i Europamästerskapen. Lite av en drömsits.

– Det innebär att jag tar en plats i deras individuella enduroteam, Yamaha Scandinavia.

Ett kontrakt som därmed förlängs men med annan inriktning.

Sitsen är ett perfekt upplägg för numera FMCK Gotland-föraren. Men internationell enduro knappast nytt.

Innan Robert Kvarnström smög igång sin comeback i öns enduroserie och sedan satte upp i GGN, hade han det året mestadels satsat på motocross. Men före dess hade han flera tunga, internationella meriter på kontot. Inte minst sju säsonger i VM-serien.

Bland annat på kontinenten i nationella mästerskap, där han vunnit både i Spanien och Italien.

Årets EM-cirkus börjar just i Italien också, den första av fyra deltävlingar avgörs.

– Jag bodde i Italien under tre år i stort sett och körde fyra italienska mästerskap, berättar han.

Detta sedan han redan som 19-årig Avesta-förare kontrakterades för enduro-VM, där han sedan fortsatte sin karriär som flerårig VM-förare.

Dit bär det nu av igen, när serien drar igång 14-15 april.

– Jag har fått med mig min VM-mekaniker, som jag hade då, så det är bra. Vi åker ner ungefär två veckor innan för att skruva lite extra på cykeln och känna sig för. Det blir alltid en del specialgrejor ändå med en ny cykel.

EM-seriens sista deltävling avgörs på sensommaren i Polen. Vilket borgar för att Robert Kvarnström kan komma väl förberedd till Gotland Grand National, som avgörs i måndasskiftet oktober-november.

För det är också ett av säsongens mål, att ta revansch på sig själv efter den där olyckliga soppatorsken i höstas. Något annat finns inte heller.

– Nej, GGN, det är ett måste nu. Nu kommer jag dessutom att kunna gå in med lite högre krav på mig själv och en annan målsättning än förra året, säger Robert Kvarnström om Gotland Grand National.

– Det ska bara vinnas. Något annat finns inte.

EM-SERIEN

Robert Kvarnström, 27 år (FMCK) har fått ett kontrakt med Yamaha på att köra samtliga fyra deltävlingar i enduro-EM 2018.

1) Italien 14-15 april

2) Rumänien 19-20 maj

3) Sverige (Skövde) 11-12 augusti

4) Polen 14-16 september

Så jobbar vi med nyheter
Carl-Henrik Fridén