Salomonsson är nästa generations tränare

Emil Salomonsson, 22, trappar ner på spelarkarriären och satsar på en tränarkarriär. Första uppdraget: IFK Visby i Gotlandsfyran.

26 mars 2019 10:00

IFK Visby slutade på en tredje plats i division 4 i fjol, men var aldrig nära att hota Fardhem Garda och Levide IF i toppen.

I år ska det bli ändring på det.

Västerhejdeklubben har inlett en satsning för att integrera även seniorverksamheten i föreningens verksamhet.

Här får 22-årige Emil Salomonsson en nyckelroll som ny A-lagstränare:

– Tidigare har man haft ett A-lag som varit ganska isolerat från övriga klubben. Ungdomssidan är seriös och har byggt av några väldigt drivna personer som Ella och Markus Wahlgren och Nisse Lindström, säger Emil Salomonsson.

Han har själv en spelarbakgrund i FC Gute där han ansågs som en framtida grundpelare i klubbens försvar, men utvecklingen avtog och även om det blev en del speltid i division 2 valde Emil inför 2018 att ta klivet från division 2 till division 4 och Väskinde AIS.

Nu väljer han att satsa på en ny karriär som fotbollstärnare.

– Jag har känt en dragning ditåt de senaste åren och senast var jag med distriktslaget i Halmstad och det var skitkul. När IFK Visby hörde av sig kände jag att jag inte kunde tacka nej till det erbjudandet, säger Emil Salomonsson.

Och helt stängd är inte dörren för att även spela för de ljusblåa.

– Tränargrejen kommer i första hand nu, men om jag skulle känna att truppen inte skulle vara så stark att jag kan stå över så kan jag spela.

Någon formell tränarutbildning har han inte, men det finns en plan för det.

– Jag har grundläggande ledarutbildningar från gymnasiet sen är tanken att jag under året med hjälp av IFK ska gå de kurser som krävs.

Vad har klubben för mål?

– Klubbens ambition vill ta nästa steg i sin fotbollsutveckling. Vi har ett utvecklingslag som är mellan 16-18 år och med några spännande namn. Där är tanken att vi ska ha ett tajtare samarbete. Du ska inte behöva lämna IFK för att ta nästa steg utan det ska finnas ett naturligt steg till A-laget.

I fjol var det Nizze Lindström som hade huvudansvaret i ett rutinerat IFK och han kommer att finnas kvar som assisterande till Emil Salomonsson.

Kvar i spelartruppen finns också rutinerade herrar som Calle Starkenberg (lagkapten), Emil Segerlund, Adrean Lindblom och Mikael Marquart (trea i skytteligan i division 4).

Emil Salomonsson har också lockat med sig Jonathan Westergren från Väskinde och från Gute har bröderna Mattias och Christian Wihlborg.

Westergren gjorde 18 mål i division 4 i fjol och slutade tvåa efter Levides Christian Zachrisson.

– Det känns riktigt bra och IFK blir att räkna med i år även om det inte finns någon tanke från föreningen att gå för att vinna fyran. Samtidigt, får vi in de namn jag vill ha finns heller ingen anledning till varför vi inte ska försöka vinna varje match.

Du är 22 år och i klubben finns många spelare som är en bit över 30 år. Är det tufft?

– Jag tycker att de äldre spelarna känns taggade nu när det händer något nytt. Jag kliver in med ett seriöst tänk och vill göra det här på ett bra sätt. Hittills har det känts jäkligt bra, men jag kommer att behöva bygga en auktoritet så att de inte ser mig som en junis. Samtidigt känner jag stort stöd från föreningen och känner att jag kan gå in med pondus och bygga något riktigt häftigt här.

IFK Visby har fått en flygande start på DM med seger mot seriekonkurrenterna Fardhem (8–2) och Hangvar (4–0).

Så jobbar vi med nyheter
Mattias Karlsson