Säsongens stora mål en seger i GGN

Andraplatsen i Gotland Grand National förra året svider fortfarande lite för Robert Kvarnström. Utgången till Albin Elowsons fördel berodde till stor del på en del små misstag som Kvarnström råkade ut för. I år vill han ha revansch, men en fotskada har tillfälligt satt stopp för hårdare träning.

7 mars 2019 18:19

Den här tiden på året är det inte någon speciell hårdträning för Robert Kvarnström, vilket inte betyder att han sitter i soffan och latar sig, men den där riktigt tuffa, hårda fysiska träningen är inte igång.

– Jag brukar ”peaka” formen runt april-maj någon gång, SM i enduro är ju inte förrän i juni, så det finns en del tid kvar, säger Robert Kvarnström.

Men för tillfället har han fått lite förhinder på vägen på grund av en olycka, förra veckan krossade han foten när han cyklade mountainbike under träning.

– Jag slog ner hårt med foten så benet tryckte ner den, foten var av på sex ställen, så det känns naturligtvis ganska tungt just nu, men det hindrar inte min målsättning för säsongen, säger han.

Igår blev han opererad och fick plattor fastspikat i foten, sen räknar han med att få gips i två-tre veckor innan han kan börja träna så smått igen.

– Jag har ett bra läkkött även om det känns som att det tar längre och längre tid att komma tillbaka från skadorna, säger han.

Hans framfart förra säsongen har väckt intresset hos landslagsledningen igen och han har fått förfrågningar om att köra EM- och VM kommande säsong.

– De ringde för en tid sedan, men jag känner mig ganska klar med det, jag kommer att satsa på enduro-SM och några långlopp och naturligtvis Gotland Grand National som blir säsongens stora mål.

Förra året blev det en andra plats bakom Albin Elowson i GGN där flera små detaljer var avgörande till Elowsons fördel, då var det inte åkmässigt utan lite strul i depån som sinkade Kvarnström.

– Jag ledde med en minut efter första varvet, det försprånget tappade jag när jag bytte glasögon, säger han.

Även när han bytte handskar så tog det alldeles för lång tid, där tappade han sina segerchanser.

– Det var frustrerande, jag skulle aldrig bytt handskar, men jag får trösta mig med att han gjort samma misstag, det var bara att bita ihop. Det var flera små detaljer som kan förbättras, men tankningen klarade vi väldigt bra. Redan dagen efter gjorde jag en lista på vad som kan förbättras till i år, säger han.

Han har bara åkt motorcykel några gånger sen GGN, ett medvetet val.

– Man blir ganska mätt på det, man behöver komma ifrån och göra något annat. Jag försöker att inte tänka så mycket på motorcykel, men jag ligger inte helt på latsidan för den skull, säger han.

I början av februari blev det ändå tävlingsdebut för Kvarnström när Spaniens motsvarighet till Gotland Grand National, Bassella Race kördes.

– Det var tio-årsjubileum och då hade de bjudit in tidigare vinnare och jag vann tävlingen 2012, säger Robert Kvarnström.

1 250 förare ställde upp och det var kval första dagen, ett kval som Kvarnström skippade.

– Därför blev jag placerad i tredje startledet, jag fick sen en ganska dålig start och vurpade, men kunde sen köra upp mig till en fjärde plats, säger han.

Tävlingen är ganska extrem, man kör två varv med blandat grusvägar, skog och lite svårare partier, varje varv är 7,2 mil.

Kvarnström körde första varvet på 1.45 timmar och efter målgång var han tia, men blev sen diskad.

– Jag förstår egentligen inte varför, jag hoppade över ett djupt dike och på andra sidan var det en skarp vänster där åkte jag utanför plastbanden i 7-8 meter innan jag svängde in igen och jag tjänade absolut ingen tid, snarare tvärtom, säger han.

Protest lämnades in, men något svar har han inte fått ännu.

– Nej, det enda som jag hört var att de beklagade att det blev som det blev, säger han.

I år ingår han i ett nytt team, Team Thorell.

– Det teamet jag hade förra året blev i år ett officiellt VM-team och jag var inte intresserad av det och valet var att antingen satsa eget eller med Thorell. Men det är inget stort egentligen, jag känner han som har firman och det är egentligen mest för att jag ska ha någonstans att stå i depån och nu får jag även tillgång till mekaniker, säger han.

Målet är trots allt GGN och en seger där plus SM i enduro, men det är mycket som ska stämma och alla små detaljer är oerhört viktiga i hela sammanhanget.

Och även om han nu för tillfället är skadad, så kommer han fortsätta att jobba hårt för att kunna uppnå säsongens mål.

Så jobbar vi med nyheter
Ulf Jönsson